Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

POTPISAN MEMORANDUM O OSNIVANJU KOALICIJE ZA TRANSPARENTNOST I BORBU PROTIV KORUPCIJE NA LOKALNOM NIVOU

21.05.2018.


Predstavnici 14 nevladinih organizacija (NVO) potpisali su Memorandum o osnivanju Koalicije za transparentnost i borbu protiv korupcije na lokalnom nivou, čiji je cilj, kako je saopšteno, jačanje transparentnosti i odgovornosti institucija u oblastima od posebnog rizika za tu negativnu pojavu.

Izvršna direktorka CGO, Daliborka Uljarević, pojasnila je na konferenciji za medije da su strateški ciljevi Koalicije za transparentnost i borbu protiv korupcije na lokalnom nivou jačanje transparentnosti i odgovornosti institucija u oblastima posebnog rizika za korupciju, jačanje kapaciteta orgazanizacija civilnog društva, institucija za borbu protiv korupcije i podizanje nivoa informisanosti, svijesti i aktivizma građana.

Ona je rekla da će u narednom periodu, u fokusu Koalicije biti praćenje i unapređenje postojećih politika i mehanizama za sprječavanje borbe protiv korupcije, na različitim nivoima.

"Naše organizacije se, vrlo široko, bave tematskim oblastima i pokušaćemo da te postojeće kapacitete i potencijale homogenizujemo, kako bi imali što efikasniji odgovor", pojasnila je Uljarević.

Ona je ocijenila da će rezultati koji se odnose na borbu protiv korupcije, uticati na progres Crne Gore u evropskim integracijama.

On je ukazala da civilno društvo i nezavisni mediji imaju poseban značaj u procesu demokratizacije.

"Evropska unija (EU) je potvrdila svoju privrženost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana, ali je istom prilikom istakla da je to vrlo uslovno i da će zavisiti od rezultata koji se ostvare u pojedinačnim državama, koje teže da budu članice EU", rekla je Uljarević.

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović, saopštio je da će ta NVO kroz ovaj projekat doprinijeti izradi izvještaja na lokalnom, kao i na nacionalnom nivou, zahvaljujući istraživačkim kapacitetima koje posjeduju.

"Aplikacija, koju će CeMI razviti u saradnji sa CGO, omogućiće da, na jednostavan način, svako prijavi koruptivne radnje. Svi koji imaju smart telefon mogu istog trenutka da fotografišu, snimaju audio, video zapis i da prijave kompletan slučaj. Nakon što ta prijava bude primljena, procesuiraćemo je i na taj način omogućiti građanima da prijave slučajeve korupcije", pojasnio je Vujović.

Prema njegovim riječima, poslednji izvještaj Evropske komisije je bio poprilično loš, i ukazao je, kako je podsjetio, da Crna Gora ima disfunkcionalne institucije.

"Naredni period, biće veoma značajan sa aspekta ispunjavanja uslova iz Poglavlja 23, odnosno rezultata koje će Crna Gora ispuniti, kao uslov u procesu evropskih integracija", ukazao je Vujović.

Predsjednica Sindikata doktora medicine, Milena Popović Samardžić, ukazala je da ta sindikalna organizacija namjerava kroz projekat "Struka ispred politike", za koji su sredstva dobili od CGO, da ukaže na zloupotrebu zdravstvenog sistema.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 18.05.2018.


Naslov: Redakcija