Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU LICA ISTOG POLA: Istopolni parovi neće usvajati djecu

21.05.2018.


Nacrtom zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, koji je na javnoj raspravi, ne omogućava se usvajanje djece gej parovima, saopštio je predsjednik Upravnog odbora nevladine organizacije Kvir Montenegro, Danijel Kalezić.

On je ukazao da se to pitanje nije ni razmatralo, i da očekuje da rasprava o tom aktu protekne mirno i bez incidenata.

Kako je naveo Kalezić, priča pojedinih partija da "neće dozvoliti homoseksualcima da usvajaju djecu" je neosnovana, jer niko nije ni govorio o usvajanju.

"Ta mogućnost nije bila ni razmatrana tokom pripreme zakona, pa samim tim ni planirana niti postoji u tekstu Nacrta zakona", precizirao je Kalezić.

Kalezić je dodao da zakon o kojem će se raspravljati ne ugrožava zajednice osoba različitog pola, niti se njima bavi na bilo koji način.

"Zakon uređuje osnovna prava i obaveze osoba istog pola. Njime je regulisan osnovni minimalan obim prava koja dva lica treba da imaju po osnovu zajedničkog života. Ta prava su bazirana u najvećoj mjeri u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu", objasnio je Kalezić.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.05.2018.


Naslov: Redakcija