Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O DOPUNAMA ZAKONA O SOCIJALNOJ I DJEČJOJ ZAŠTITI: Odluka Ustavnog suda o neustavnosti pojedinih odredaba, ne odnosi se na majke koje su ostvarile pravo za naknadu, ali se uskraćuje majkama koje u budućnosti ispune uslove za naknadu

21.04.2017.


"Odlukom Ustavnog suda da je Zakon o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti ("Sl. list CG", br. 42/2015) neustavan, pravo se ne gasi za one majke koje su ga već ostvarile, ali se uskraćuje majkama koje u budućnosti ispune uslove za nadoknadu", pojasnio je Šoć

Odlukom Ustavnog suda da odredbe Zakona o dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti ("Sl. list CG", br. 42/2015) koje se odnose na korisnice naknada nijesu ustavne se ne gasi pravo za one majke koje su ga već ostvarile, ali se uskraćuje onima koje u budućnosti ispune uslove, smatra advokat, Dragan Šoć.

Ustavni sud je u ocijenio da odredbe Zakona, kojima je predviđena naknada za majke sa troje i više djece, nijesu u saglasnosti sa Ustavom Crne Gore ("Sl. list CG", br. 1/2007 i 38/2013 - Amandmani I-XVI).

Šoć je rekao da je pravo na naknadu za majke koje imaju troje ili više djece konstituisano zakonom.

"Odlukom Ustavnog suda da je taj akt neustavan, pravo se ne gasi za one majke koje su ga već ostvarile, ali se uskraćuje majkama koje u budućnosti ispune uslove za nadoknadu", pojasnio je Šoć.

Kako je precizirao, odluka Ustavnog suda djeluje za buduće slučajeve i ne dira u prava koja su već konstituisana.

"U tom smislu može se smatrati da se radi o stečenim pravima iako ja mislim da se ovdje taj pojam koristi šire nego što mu je uobičajeno značenje. Međutim, kako su pravne posledice iste, to teorijske debate o tome nemaju praktičnog smisla", zaključio je Šoć.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 20.04.2017.


Naslov: Redakcija