Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O ZABRANI DISKRIMINACIJE: Neophodne izmjene odredaba Zakona koje se odnose na vršenje nadzora, gonjenje predmeta koji se tiču diskriminacije i jačanje administracije


Diskriminacija u Crnoj Gori postoji i pored napora na njenom suzbijanju. Ostalo je dosta posla kako bi se u toj oblasti postigli željeni rezultati, ocijenjeno je na konferenciji "Zakon, politika, društvo i diskriminacija".

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković je rekao da nema sumnje da diskriminacija kao pojava postoji i da je ona ponekad duboko ukorijenjena u društvene odnose, predrasude i stigme.

"U odnosu na isti period prošle godine broj predmeta je uvećan za 45 odsto, a u oblasti antidiskriminacije gotovo je postignut priliv registrovan u prošloj godini od 80 odsto", precizirao je Baković.

Zamjenik zaštitnika, Siniša Bjeković, rekao je da su neophodne promjene u Zakonu o zabrani diskriminacije ("Sl. list CG", br. 46/2010, 40/2011 - dr. zakon i 18/2014).

On je pojasnio da moraju biti izmijenjene sve odredbe koje sprečavaju efikasnu i više vidljivu borbu protiv diskriminacije, a koje se odnose na vršenje nadzora, gonjenje predmeta koji se tiču diskriminacije i jačanje administracije.

Institucija Zaštitnika je, prema njegovim riječima, prošle godine imala 183 predmeta u radu i sve ih je riješila.

"Broj predmeta koji su bila pred Zaštitnikom skoro duplo je veći nego broj svih ostalih predmeta pred svim ostalim državnim organima", istakao je Bjeković.

Predśednik Odbora za ljudska prava i slobode dr Halil Duković rekao je da je Vlada Crne Gore za IV kvartal 2016. godine planirala Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije.

Izvor: Vebsajt Vijesti, 20.04.2016.