Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

MOGUĆE POSKUPLJENJE REGISTRACIJE VOZILA

21.03.2019.


Registracija vozila u Crnoj Gori mogla bi uskoro da poskupi i više od 30 eura ako osiguravajuće kuće istraju u namjeri da tehničkim centrima od prvog aprila smanje proviziju i ostala davanja za polise autoodgovornosti na 20 odsto.

To je, kako tvrde u pojedinim tehničkim centrima, za 40 do 50 odsto manje u odnosu na postojeće iznose, što će se za isti procenat reflektovati na povećanje cijena tehničkog pregleda i drugih usluga.

"Ako se osiguravajuće kuće tako dogovore, jedini način da preživimo na tržištu je da za isti procenat povećamo cijene tehničkih pregleda i drugih usluga, što će na kraju osjetiti, nažalost, vlasnici automobila", ukazalo je nekoliko predstavnika tehničkih centara.

Oni nijesu bili raspoloženi za davanje zvaničnih komentara na mogući sporazum osiguravajućih kuća, jer su, kako su naveli, trenutno u pregovorima sa Vladom o rješavanju tog problema. Pojašnjavaju da vlasnicima vozila polise autoodgovornosti, neće biti skuplje.

"Ali će zato tehnički centri morati da povećaju cijene tehničkog pregleda i ostalih usluga. Recimo, ako su neki do sada radili gratis preglede, ako osiguranja ostvare naum, to će ubuduće biti minimum 30 eura. Oni koji su tehničke radili za 15 ili 20 eura, moraće da naplaćuju između 40 i 50 eura", ukazao je rukovodilac jednog tehničkog centra iz Podgorice.

On je naveo da povećanje cijena pregleda zavisi od grada do grada. Tvrdi da je to veliki udar na budžet prosječne crnogorske porodice, a posebno za one koje posjeduju dva, tri ili više automobila u voznom parku.

Iz Agencije za nadzor osiguranja (ANO) su ukazali da nemaju informaciju da osiguravajuće kuće namjeravaju da smanje proviziju za poslove zastupanja, odnosno, posredovanja u bilo kojoj vrsti osiguranja.

Objašnjavaju i da ANO ne ne uređuje visinu naknade za proviziju koju osiguravajuće kuće ugovaraju sa zastupnicima, odnosno posrednicima u osiguranju.

"Sve osiguravajuće kuće koje obavljaju poslove obaveznih osiguranja u saobraćaju dostavile su sopstvene uslove i tarife premija za osiguranje od autoodgovornosti tokom 2017. godine, kojim su definisali iznos provizije koja se može platiti za poslove posredovanja, odnosno zastupanja u osiguranju", ukazali su u ANO.

Oni su dodali da im nije dostavljeno obavještenje o izmjeni tih uslova ili tarifa osiguranja od autoodgovornosti.

"Djelimična deregulacija cijena osiguranja od autoodgovornosti, propisana Zakonom o obaveznom osiguranju u saobraćaju ("Sl. list CG", br. 44/2012), stupila je na snagu u avgustu 2017. godine. To podrazumijeva da osiguravajuće kuće sačinjavaju sopstvene uslove osiguranja, tarife premija i premijski sistem sa tehničkim osnovama za izračunavanje i da ih dostave regulatoru najkasnije 60 dana prije dana predviđenog za početak njihove primjene. To radi provjere usklađenosti sa Zakonom, aktuarskim načelima i pravilima struke osiguranja", kazali su u ANO.

Predstavnici tehničkih centara tvrde i da neke osiguravajuće kuće streme nelojalnoj konkurenciji kako bi ugušili i preuzeli najveći dio tehničkih pregleda.

"Svuda u razvijenom svijetu preko 90 odsto premije proda se preko društava za posredovanje i zastupanje, koja su kod nas u nezavidnom položaju zahvaljujući politici osiguravajućih kuća. Uz to, svuda se ide u pravcu profesionalizma i zaštite krajnjih korisnika, kako u smislu kvaliteta, tako i cijene koju plaćaju", ukazali su oni.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Samir Adrović, 17.03.2019.


Naslov: Redakcija