Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

INSPEKCIJA SIGURNOSTI PLOVIDBE: Obavezna registracija plovila

21.03.2018.


Pred ljetnju turističku sezonu raste interesovanje preduzetnika za relativno novu privrednu djelatnost u zalivu: prevoz putnika na redovnim i vanrednim linijama manjim brzim plovilima - gliserima.

Iz Inspekcije sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor je potvrđeno da je najavljen dolazak preko 50 takvih plovila čiji vlasnici namjeravaju da njima prevoze putnike u zalivu, a što će dodatno doprinijeti ljeti ionako velikim gužvama u akvatorijumu Boke.

Dodatni problem predstavlja što većina preduzetnika još nije registrovala plovila za obavljanje privredne djelatnosti prevoza putnika i opremila ih u skladu sa propisima Uprave pomorske sigurnosti za putničke čamce. Upućeni tvrde da računaju da će proći jeftinije ako prevoz putnika obavljaju plovilima registrovanim za sport i rekreaciju, što im Inspekcija sigurnosti plovidbe neće dozvoliti.

"Svako plovilo koje bude prevozilo putnike, a koje ne bude za to registrovano, biće momentalno oduzimano od vlasnika, dok se ne privede namjeni i registruje na propisan način", ukazao je inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar.

Dodao je da, iako vlasnici glisera za prevoz putnika računaju da će njihova osnovna prednost biti velika brzina plovidbe i time kraće trajanje vožnje u odnosu na ostale turističke i izletničke brodiće, i za njih će važiti ograničenja u brzini.

"Bez obzira što je riječ o manjim plovilima, koja za razliku od jahti i većih brodova ploveći većom brzinom ne izazivaju velike krmene valove - marete, i za njih važi ograničenje u brzini plovidbe koje u zalivu iznosi 10 čvorova, odnosno šest čvorova u Kumborskom i tjesnacu Verige. Da bi plovili brže, morale bi postojati tzv. separacione zone u kojima je dozvoljena brzina veća, ali to je u Boki, zbog ograničenog akvatorijuma, izuzetno teško primijeniti, pa stoga i za manje glisere važi ograničenje brzine kao i za sva ostala plovila u zalivu".

Istakao je da će Inspekcija rigorozno kontrolisati poštovanje tog ograničenja i kažnjavati prekršioce. "Pomorska policija je već dobila foto-radare slične onima koje prilikom kontrolisanja brzine kretanja vozila koristi saobraćajna policija na kopnu i oni će biti intenzivno korišćeni ovog ljeta u Boki".


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Siniša Luković, 19.03.2018.


Naslov: Redakcija