Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PRIJEDLOG ZAKONA O JAVNIM OKUPLJANJIMA I JAVNIM PRIREDBAMA: Javno okupljanje i organizovanje javne priredbe nije dozvoljeno na prostoru koji se nalazi deset metara od zgrade Vlade Crne Gore, odnosno na 15 metara od objekata Skupštine Crne Gore, Predsjednika države i Ustavnog suda


Javno okupljanje i organizovanje javne priredbe nije prikladno na prostoru koji se nalazi deset metara od zgrade Vlade Crne Gore, odnosno na 15 metara od objekata Skupštine Crne Gore, Predsjednika države i Ustavnog suda.

Ovu odredbu sadrži Prijedlog zakona o javnim okupljanjima i javnim priredbama koji se nalazi u skupštinskoj proceduri.

Javno okupljanje podrazumijeva svako mirno okupljanje više od 20 lica na otvorenom prostoru radi izražavanja političkih, socijalnih i drugih uvjerenja i ciljeva, protesta, interesa i različitosti.

Navodi se da je prostor prikladan za javno okupljanje mjesto pristupačno i prikladno za okupljanje lica čiji broj i identitet nije unaprijed određen i na kojem okupljanje ne dovodi do ugrožavanja ljudskih prava i sloboda, zdravlja i bezbjednosti lica i imovine.

Prijedlogom zakona su propisani izuzeci od prostora koje se smatra prikladnim za javno okupljanje i organizovanje javne priredbe, koji su utvrđeni u interesu obezbjeđivanja štićenih objekata.

Obezbjedivanje pomenutih objekata propisano je Odlukom o određivanju lica i objekata koje obezbjeđuje Uprava policije ("Sl. list CG", br. 37/2013), imajući u vidu da neki od objekata nijesu ograđeni, odnosno nemaju određen bezbjednosni pojas što otežava preduzimanje bezbjednosnih mjera, kao i drugih načina i oblika zaštite prilikom održavanja javnih okupljanja.

Prijedlogom zakona, kako se navodi, znatno se doprinosi obezbjeđivanju većeg stepena bezbjednosti, radi izrade planova bezbjednosti i njihove primjene.

Izvor: Vebsajt CdM 19.03.2016.