Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O DETEKTIVSKOJ DJELATNOSTI: Detektivsku djelatnost može obavljati privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik, uz odobrenje i dozvolu Uprave policije na period od sedam godina

21.02.2019.


Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu predložio je Skupštini da usvoji Predlog zakona o detektivskoj djelatnosti, kojim su predviđene brojne novine u odnosu na postojeće zakonsko rješenje.

Generalni direktor Direktorata za strateško-razvojne poslove u MUP-u Safet Korać, je pojasnio da je novina da detektivsku djelatnost može obavljati privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik, kao i da odobrenje i dozvolu izdaje Uprava policije na period od sedam godina.

"Detektiv mora otpočeti sa radom u roku od godinu dana od dobijanja dozvole i svoj rad mora koncipirati u Planu aktivnosti, u kome mora biti pobrojano sve što se tiče rada na konkretnom predmetu. To je podložno kontroli i nadzoru koji vrši MUP-a", ukazao je Korać.

Detektiv će, kako je naveo Korać, biti u obavezi da Upravi policije i Tužilaštvu prijavi ukoliko kroz svoj posao ima saznanje da je izvršeno određeno krivično djelo ili neka druga vrsta prekršaja.

8 detektiva je trenutno registrovano u Crnoj Gori, od kojih se samo dva ili tri aktivno bave tim poslom. Svi budući i detektivi koji sada rade će, kako je istakao Korać, morati da polože stručni ispit za detektivske poslove. Prije toga će biti u obavezi da prođu obuku, koju će organizovati nadležna licencirana ustanova.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, Željka Vučinić, 15.02.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija