Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

POLJOPRIVREDNI PROIZVODI MOGU NA INOSTRANO TRŽIŠTE

21.02.2018.


Crna Gora ima veoma kvalitetne poljoprivredne proizvode za plasman na inostrano tržište, ali osim kvaliteta, potrebni su marketing i povezivanje sa velikim lancima, ukazao je generalni direktor Direktorata za multilateralnu i regionalnu trgovinsku saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije Goran Šćepanović.

"Što se tiče kvaliteta i ispunjavanja standarda EU, naši proizvodi zadovoljavaju sve kriterijume. Svjedoci smo da se sve više domaćih poljoprivrednih proizvoda nalazi u našim prodavnicama i upravo su ti proizvodi, koje svi prepoznajemo, između ostalog, predmet pregovora sa Turskom oko dalje liberalizacije", ukazao je Šćepanović i dodao da je pojedinčano dosta teško nastupiti na inostrana tržišta, imajući u vidu da crnogorski proizvođači nemaju dovoljne količine za nastup na velikim tržištima.

Ipak, kako je dodao, proizvod po kojem smo najpoznatiji, ne samo u regionu, nego i šire, je vino Plantaže koje se proizvodi u velikim količinama i zastupljeno je na skoro svim tržištima.

Cilj je, kako je dodao, da one proizvode koje imamo u dovoljnim viškovima plasiramo na inostrano tržište.

"Imamo kvalitet, imamo kapacitet, treba nam dodatno tržište. Naravno, većina robne razamjene Crne Gore odvija se sa zemljama sa kojima imamo potpisan sporazum o slobodnoj trgovini – CEFTA i zemlje EU, tako da robna razmjena sa Turskom ne predstavlja veliki procenat, ali smatramo da je to ogroman kapacitet, ne samo zbog mogućnosti za izvoz, već i što na taj način privlačimo strane investicije", ukazao je Šćepanović.

On je ukazao da Crna Gora, kao i Turska, ima definisanu listu roba za koje je zainteresovana da dodatno liberalizuje tržište.

"Osnovna ideja je da se prilikom pregovora razmijene informacije, da se ne naruši sopstveno tržište. Ono što mi insistiramo da oni dodatno liberalizuju jeste smanjenje carinske stope i ostalih ograničenja prilikom uvoza crnogorskih proizvoda na njihovo tržište. Naravno, i oni to traže od nas. Imamo listu proizvoda i dok god traju pregovori ne možemo da izlazimo sa konkretnim podacima zbog mogućih odstupanja, ali mogu da kažem da smo, ako bismo govorili u procentima, oko 80% od ponuđenog dogovorili. Ostaje tih 10%-20% roba sa liste koje predstavljaju naš najveći interes, a istovremeno su osjetljivi proizvodu za tursku stranu i u nastavku pregovora ćemo pokušati da dođemo do obostranog prihvatljivog rješenja", ukazao je Šćepanović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 20.02.2018.


Naslov: Redakcija