Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NEOPHODAN STABILAN RAD SUDSKOG SAVJETA

21.02.2018.


Crnogorskom sudstvu neophodan je kontinuitet i stabilnost rada Sudskog savjeta, kao samostalnog i nezavisnog organa koji obezbjeđuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija, poručila je predsjednice Vrhovnog suda Vesna Medenica.

Ona je ocijenila da su sudstvu potrebna kvalitetna, objektivna i razumna mjerila rada sudija, čija će primjena dovesti do pedantnog sistema napredovanja, kako bi se obezbijedila nezavisnost pravosuđa u demokratskoj državi, koja je nedavno dobila snažnu potvrdu da je njena budućnost u Evropskoj uniji (EU).

Medenica je, na konsultativnom sastanku sa sudijama - ocjenjivanje sudija u Crnoj Gori, rekla da je uvjerena da ukupan kvalitet pravosuđa zavisi od kvaliteta rada sudije, kao pojedinca, čija se nepristrasnost podrazumijeva, a sposobnost da samostalno presuđuje – strogo zahtijeva.

Ona je podsjetila na mišljenje Konsultativnog vijeća evropskih sudija i aksiom da sudija koji odlučuje u nekom slučaju ne djeluje ni po kakvom naređenju ili instrukciji treće strane, unutar ili van pravosuđa i da u protivnom, povjerenje u nezavisnost pravosuđa može biti poljuljano.

"Argument o uzajamnoj uslovljenosti kvaliteta rada sudije i kvalitetnog pravosuđa koje očekuju građani pruža potporu posmatranju i evaluaciji učinka sudija, shodno važećim pravilima", ocijenila je Medenica na sastanku u Budvi.

Prema njenim riječima, odluke nadležnih tijela Sudskog savjeta, koje utiču na karijere sudija i utvrđuju ocjenu njihove sposobnosti i efikasnosti rada, predstavljaju obavezne korake na daljem putu reforme pravosuđa.

"Stoga, crnogorskom sudstvu je neophodan kontinuitet i stabilnost rada Sudskog savjeta, kao samostalnog i nezavisnog organa koji obezbjeđuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija. Sve suprotno tome, odnosno, bilo kojim potresom funkcije Sudskog savjeta bi se sudstvu nanijela ogromna šteta", poručila je Medenica.

Ona je rekla da je uspostavljanje pravilne i djelotvorne primjene sistema ocjenjivanja sudija, koji će dovesti do napredovanja zasnovanog na zaslugama i suštinska analitika rada sudija su vještine koje Sudski savjet treba iskazati u rješavanju izazova.

"Pri implementaciji zakonskih i podzakonskih pretpostavki u vidu propisanih kriterijuma, potkriterijuma i indikatora za ocjenjivanje sudija i predsjednika sudova", rekla je Medenica.

Ona je ukazala da su formulisani zakonski preduslovi i rezultati pilot projekta ocjenjivanja u Osnovnom sudu u Nikšiću, pokazali da principi ocjenjivanja nijesu savršeni, ali da su neophodni i značajni radi pružanja efektivne zaštite nezavisnosti sudstva.

"Ističem da nas vladavina prava na kojoj je zasnovana Crna Gora i zahtjevi međunarodne zajednice na njenom unaprjeđenju, profesionalno i moralno obavezuju da unaprijed razmišljamo i planiramo dalje oblikovanje pravosuđa i donošenje odluka u interesu sudstva", rekla je Medenica.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 19.02.2018.


Naslov: Redakcija