Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O DOPUNAMA ZAKONA O JAVNIM IZVRŠITELjIMA: Lice mora položiti pravosudni i javno-izvršiteljski ispit da bi se mogli baviti ovom javnoizvršiteljskom djelatnošću

20.12.2019.


Zakonom o dopunama Zakona o javnim izvršiteljima ("Sl. list CG", br. 17/2019) ustanovljeni su visoki standardi stručnosti za javne izvršitelje, ukazao je potpredsjenik vlade i ministar pravde Zoran Pažin.

On je na otvaranju konferencije "Profesionalno ponašanje i odgovornost javnih izvršitelja" ukazao da crnogorski građani danas s pravom očekuju visok stepen stručnosti, odgovornosti i efikasnosti od svih profesija u pravosudnom sistemu.

"Zato je ispunjavanje ovih legitimnih očekivanja građana jedina prava mjera uspješnosti rada svih profesija u pravosudnom sistemu, kao i uspjeha ukupne reforme pravosudnog sistema", naglasio je potpredsjednik.

Ukazao je na ključnu ulogu javnih izvršitelja u ostvarenju prava i zadovoljenju pravde, dodajući da široke nadležnosti javnih izvršitelja upućuju na posebnu važnost njihovog odgovornog i profesionalnog postupanja.

"Potpredsjednik Pažin je podsjetio da su posljednjim dopunama Zakona ustanovljeni visoki standardi stručnosti za javne izvršitelje, koji moraju položiti i pravosudni i javno-izvršiteljski ispit da bi se mogli baviti ovom značajnom djelatnošću", navodi se u saopštenju.

Pažin je pozdravio nedavnu odluku Komore javnih izvršitelja da unaprijedi Etički kodeks javnih izvršitelja i uskladi ga sa međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

Naglasio je da javni izvršitelji moraju u svakom predmetu, prilikom preduzimanja bilo koje radnje izvršenja ili obezbjeđenja, pokazati visok nivo profesionalizma i odgovornosti koji se od njih i očekuje.

"Jedino stručnim, odgovornim i efikasnim radom javni izvršitelji, baš kao i pripadnici ostalih profesija u pravosuđu, mogu zavrijediti povjerenje građana i privrede i dati svoj puni doprinos razvoju i napretku crnogorskog društva", zaključio je potpredsjednik.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav, rekao je da je odgovornost javnih izvršitelja važna da bi se obezbijedila pravičnost i efikasnost pravosudnog sistema u cjelini.

"Evropska unija je ključni partner Crne Gore kada je riječ o pravosudnoj reformi, generalno gledano i mi ćemo nastaviti da pružamo podršku Crnoj Gori u ovim aktivnostima u budućem periodu", ukazao je Orav.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 16.12.2019.


Naslov: Redakcija