Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POTREBNA KREDITNA LINIJA ZA OBARANJE KAMATA

20.11.2020.


Obezbjeđivanje povoljnije kreditne linije za mikrokreditne finansijske institucije - MFI smanjilo bi kamatne stope na kredite koje one nude klijentima. To su ukazali iz ovih institucija, komentarišući nedavnu inicijativu Centralne banke da IFC - članica Svjetske banke obezbijedi izvore finansiranja za ove MFI.

Kamatne stope na kredite koje MFI nude klijentima, a uglavnom se radi o onima koji ne mogu dobiti kredite kod banaka, jer nijesu bonitetni, u prosjeku su veće i do četiri puta nego kog banaka.

Posljednji podaci CBCG pokazuju da je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite kod MFI iznosila 23,18 odsto, a kod banaka 5,87 odsto. Ukupni krediti koje su MFI odobrile klijentima, po posljednjim podacima sa kraja avgusta, bili su blizu 70 miliona eura.

Podsjetimo da je krajem oktobra crnogorska delegacija održala sastanak i sa direktoricom IFC za Evropu i Centralnu Aziju Vibke Šlemer (Wiebke Schloemer) na kom je guverner dr Radoje Žugić otvorio pitanje obezbjeđivanja izvora finansiranja za mikrofinansijske institucije u Crnoj Gori. On je tada, kako je saopšteno iz CBCG, ocijenio da bi to "doprinijelo snižavanju kamatnih stopa koje nude mikrofinansijske institucije u zemlji, a koje trenutno predstavljaju veliko opterećenje za njihove klijente". Dogovoren je nastavak komunikacije po ovom pitanju kako bi se sagledala mogućnost da ova korporacija podrži MFI sektor u Crnoj Gori.

Tragom ove informacije Pobjeda je pitala MFI da li bi došlo do obaranja kamatnih stopa, ukoliko bi bila obezbijeđena povoljna kreditna linija.

Iz Alter modusa je rečeno da pozdravljaju inicijativu Centralne banke.

"Pozdravljamo inicijativu i napore CBCG da se obezbijede dodatni izvori finansiranja za mikrofinansijske institucije. Za očekivati je da bi svako smanjivanje kamatnih stopa od strane kreditora MFI, uključujući i IFC, dovelo i do smanjivanja kamatnih stopa koje se nude klijentima. Samim tim, logično, smanjilo bi se i opterećenje klijenata", ukazala je Ana Kentera, izvršna direktorica Alter modusa.

Pored ove MFI u Crnoj Gori posluju još i Monte kredit, Ozmont, Montenegro investments kredit, Klikloan, Kredit plus, Moj kredit, svi iz Podgorice i Kapital invest iz Berana. Njima se u julu tekuće godine pridružila i još jedna – Labor iz Podgorice.

Na sajtu CBCG još nema finansijskih izvještaja ovih MFI za devet mjeseci, ali su po polugodišnjim od njih osam pet u gubitku.

Najbolji rezultat ima Alter modus, koji je za pola godine u plusu 1,53 miliona eura a dao je 47 miliona eura kredita. Oni su od neto kamata ostvarili prihod od 4,1 milion eura, a od naknada i provizija 107 hiljada eura. Na drugom mjestu je Montenegro investments kredit koji je u plusu 197 hiljada eura, a dao je 7,5 miliona eura kredita - od kamata im je prihod 563 hiljade eura a od naknada i provizija pet hiljada. Na trećem mjestu je Monte kredit sa 26 hiljada eura profita koji u kreditima ima 7,9 miliona eura - od kamata su uzeli 644 hiljade a od naknada i provizija 26 hiljada eura.

Ozmont, koji u kreditima ima 569 hiljada eura, ima gubitak 133 hiljade, Kapital invest koji u kreditima ima pola miliona ima gubitak od 62 hiljade eura. Klikloan koji je dao preko 2,6 miliona eura kredita ima gubitak 27.000, Kredit plus sa 72 hiljade eura kredita ima tri hiljade gubitka, a Moj kredit sa 467 hiljada eura datih kredita ima hiljadu eura gubitka.

Ukupan poslovni rezultat ovih MFI za pola godine bio je plus od 1,52 miliona eura. Ukupan minus za šest mjeseci ovih pet MFI je 206 hiljada eura.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 18.11.2020.