Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

POGLAVLJA 23 I 24: Radni dokument EK pokazuje da CG u ovim oblastima stagnira, a u nekim djelovima bilježi i regresiju

20.11.2019.


Centar za građansko obrazovanje (CGO) ocjenio je da predstavljeni Radni dokument EK o stanju u Poglavljima 23 i 24 potvrđuje njihove navode da Crna Gora u tim oblastima stagnira, a u nekim dijelovima bilježi i regresiju.

"Ovaj dokument nastavlja da eksplicitnije i dublje ukazuje na probleme koji su rezultat izostanka suštinske političke volje da se proces pregovora sa EU i demokratizacije Crne Gore izvede valjano, kao i na primat partijskog nad javnim interesom", poručuju iz CGO-a.

Evropska komisija ukazuje i na pitanja koje je ranije i CGO, problematizovao, a koji se posebno odnose na stanje u pravosuđu, medijima i borbi protiv korupcije.

"Važno je i što Evropska komisija daje osvrt na Sudski savjet koji je sebe u posljednjem periodu negativno pozicionirao, počev od načina sprovođenja intervjua sa kandidatima, preko sukoba interesa određenih članova Sudskog savjeta u odnosu na intervjuisane kandidate, a što su CGO, HRA, Institut alternativa i MANS procesuirali i prema Agenciji za spriječavanje korupcije (ASK)", poručuju iz CGO-a.

Kažu da je Evropska komisija jasno izrazila i zabrinutost u odnosu na ponovni treći madat predsjednice Vrhovnog suda uprkos, kako dodaju, Ustavu koji postavlja ograničenje na dva mandata.

"Ovim se suštinski potvrđuje partijsko-partikularno odlučivanje Sudskog savjeta uz ignorisanje ustavnog i zakonskog okvira", poručuju iz CGO-a.

Evropska komisija smatra spornim i dodjelu kredita i stanova po povlašćenih uslovima predstavnicima pravosuđa, poručuju iz CGO-a.

"CGO je i kroz svoje nalaze upozoravao na selektivnost i nevoljnost ASK-a da temeljno, čak i po konkretnim prijavama, provjeri imovinske kartone javnih funkcionera. U ovom segmentu, i EK konstatuje da rezultati tih provjera na slučajnoj uzorku, uključujući nezakonita bogaćenja, promjene imovine i porijeklo imovine, ostaju nedostatni", stoji u saopštenju CGO-a.

Kažu da je sloboda medija označena kao jedna od najkritičnih oblasti sa fokusom na izostanak učinka u procesurianju napada na novinare.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 14.11.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija