Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

MONSTAT: Niža inflacija u oktobru 2015. godine


Mjesečna inflacija u oktobru, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena (HICP), bila je 0,8 odsto niža nego u septembru 2015. godine, pokazali su podaci Monstata.

Iz Monstata je saopšteno da su potrošačke cijene u oktobru u odnosu na isti mjesec 2014. godine bile u prosjeku više 1,9 odsto.

"Stopa rasta potrošačkih cijena u periodu od januara do oktobra u odnosu na uporedni period iznosila je 1,4 odsto", navodi se u saopštenju.

Posmatrano po glavnim grupama, mjesečni pad cijena zabilježen je kod hotela i restorana 4,4 odsto, hrane i bezalkoholnih pića jedan odsto, ostalih proizvoda i usluga 0,5 odsto, prevoza 0,3 odsto.

Rast je cijena zabilježen kod odjeće i obuće pet odsto, alkoholnih pića i duvana 0,2 odsto, pokućstva i rutinskog održavanja stana, komunikacije i rekreacije i u kulture 0,1 odsto.

Cijene u grupama stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva, zdravlje i obrazovanje su ostale na nivou cijena iz prethodnog mjeseca.

Pozitivne godišnje stope inflacije u oktobru zabilježene su u grupama hoteli i restorani, odjeća i obuća, alkoholna pića i duvan. hrana i bezalkoholna pića, zdravlje, rekreacija i kultura, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva, pokućstvo i rutinsko održavanje stana.

Negativne godišnje stope zabilježene u grupama prevoz i ostali proizvodi i usluge.

Izvor: Vebsajt CdM, 19.11.2015.