Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MMF: Pad crnogorske ekonomije u ovoj godini 12 odsto

20.10.2020.


Crnogorska ekonomija bi, prema najnovijim prognozama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), u ovoj godini trebalo da oslabi 12 odsto.

MMF je u aprilu prognozirao pad crnogorskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) od devet odsto.

U najnovijim oktobarskim ekonomskim izgledima navodi se da bi BDP u narednoj godini trebalo da ojača 5,5 odsto.

Stručnjaci MMF-a u izvještaju procjenjuju rast crnogorske ekonomije u 2025. godini tri odsto.

MMF, kada je u pitanju bilans tekućeg računa u Crnoj Gori, u ovoj godini predviđa manjak od 14,2 odsto, narednoj 13,6 odsto, a za 2025. godinu 9,1 odsto.

MMF je za ovu godinu prognozirao pad BDP-a i ostalih država regiona. Pad BDP-a Hrvatske prognoziran je na devet odsto, Albanije i Kosova po 7,5 odsto, Bosne i Hercegovine 6,5 odsto, Sjeverne Makedonije 5,4 odsto i Srbije od 2,5 odsto.

MMF je u najnovijoj prognozi naveo da će globalna recesija, koju je izazvala pandemija koronavirusa, biti slabija nego što se očekivalo ove godine zahvaljujući održivoj aktivnosti u drugom kvartalu u naprednim ekonomijama i Kini.

MMF računa na smanjenje svjetskog BDP-a 4,4 odsto, odnosno 0,8 odsto manje od procjene saopštene u junu.

Ta nova optimistička prognoza trebalo bi da zahvati sva područja u svijetu, osim ekonomije zemalja u razvoju.

BDP Sjedinjenih Američkih Država (SAD), prve svjetske ekonomije, trebalo bi da padne 4,3 odsto, umesto za osam odsto kako je ranije predviđeno.

U vrijeme kada se mnoge zemlje, posebno evropske, bore da kontrolišu širenje koronavirusa, MMF je ponovo revidirao tempo privrednog oporavka koji se za narednu godinu očekuje da bude 5,2 odsto.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 13.10.2020.


Naslov: Redakcija