Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O FISKALIZACIJI U PROMETU PROIZVODA I USLUGA: Počinje testiranje softvera za elektronsku fiskalizaciju. Unija poslodavaca će tražiti odgađanje primjene Zakona

20.10.2020.


Poreska uprava počeće do 20. oktobra testiranje softvera za elektronsku fiskalizaciju prometa roba i usluga. Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga ("Sl. list CG", br. 46/2019 i 73/2019) počeće da se primjenjuje od 1. januara naredne godine, a iz Poreske uprave očekuju da će tokom prve godine primjene dodatno naplatiti 17 miliona eura. Iz Unije poslodavaca kažu da će vjerovatno inicirati izmjenu zakona i tražiti odgađanje njegove primjene jer privrednici rade u otežanim uslovima zbog koronavirusa.

Elektronska fiskalizacija, koja bi trebalo da unaprijedi sistem poreske evidencije elektronskim prijavljivanjem svakog računa za gotovinska i bezgotovinska plaćanja na server Poreske uprave, biće testirana ovih dana, kažu iz Poreske uprave.

"Mogu da najavim da ćemo testno okruženje učiniti dostupnim poreskim obveznicima najkasnije do 20. oktobra. U tom smislu, u narednim danima objavićemo imejl adresu na koju će poreski obveznici moći da nam pišu i da se na taj način prijave za testiranje svojih sistema i provjeru funkcionisanja tog testnog fiskalnog fiskalnog servisa", ukazala je Milica Vuletić iz Poreske uprave.

Stvoreni su tehnički preduslovi za fiskalizaciju kada je riječ o softverskom rješenju, kažu iz Poreske uprave. Privrednici su obavezni takođe da obezbijede softver, internet konekciju i digitalni serfifikat, a prelazak na novi sistem će ih koštati od 150 do 350 eura.

"Moramo naglasiti da sam zakon propisuje da će primjena sistema početi od 1. januara 2021. godine i da bi za bilo kakvu izmjenu dinamike sprovođenja ovog projekta bilo neophodno izmijeniti u kompletnoj proceduri navedeno zakonsko rješenje", dodala je Vuletić.

Iz Unije poslodavaca kažu da će vjerovatno inicirati izmjene Zakona i odgađanje njegove primjene budući da privrednici rade u otežanim uslovima zbog korona virusa.

"Nije realno očekivati da privredni subjekti odgovore na zahtjeve fiskalizacije s obzirom na probleme u pojedinim oblastima ali i finansijskim troškovima tako da ćemo vjerovatno inicirati izmjene i tražiti faznu primjenu", ukazao je Filip Laović iz Unije poslodavaca Crne Gore.

Iz Unije poslodavaca su ranije isticali da projekat fiskalizacije ipak neće obuhvati sve subjekte, posebno one u sivoj zoni. Iz Poreske uprave pak ističu da bi elektronska fiskalizacija trebalo da omogući efikasniju borbu protiv sive ekonomije.

"Tokom da već tokom prve godine primejne elektronsk efiskalizacije očekujemo porast budžetskih prihoda po osnovu PDV-a i do 17 miliona eura ali očekujemo i poboljšanje poresk ediscipline u ostalim oblastima kao što je recimo oblast tržišta rada", ukazala je Vuletić.

Novčane kazne u slučaju kršenja Zakona su od 8.000 do 40.000 eura.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Kristina Pavićević, 13.10.2020.


Naslov: Redakcija