Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

OPTIMIZACIJA PROIZVODNOG PROCESA U SEKTORU PROIZVODNJE I PRERADE METALA: Ministarstvo ekonomije i Organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj procijeniće potrošnju resursa i energije


Ministarstvo ekonomije i Organizacija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO) napraviće detaljnu procjenu potrošnje resursa i energije u osam kompanija koje se bave proizvodnjom i preradom metala, u cilju optimizacije proizvodnog procesa.

Ministarstvo će, kako se navodi u saopštenju, u skladu sa tim dati jasne preporuke za optimizaciju proizvodnog procesa i efikasnije korišćenje postojećih resursa, koje će biti obuhvaćene studijom o mogućnostima unaprjeđenja metalne industrije na bazi investicija povezanih sa većom energetskom efikasnošću i poboljšanjem praksi u zaštiti životne sredine.

"Studija, koja će biti završena do kraja godine, predstavljaće solidnu osnovu za komparaciju malih i srednjih preduzeća koja posluju u ovo sektoru i omogućiti uštede kroz uvođenje opcija za čistiju proizvodnju", rekli su iz Ministarstva.

Projekat će, takođe, služiti kao osnova donosiocima odluka u planiranju programa za podršku sektoru proizvođača i prerađivača metala, koji će omogućiti firmama iz tog sektora da implementiraju praktične preporuke studije o mogućnostima unaprijeđenja metalne industrije.

"U cilju izrade Studije, predstavnici Ministarstva ekonomije i UNIDO-a su već obišli tri kompanije, dok će posjete ostalim učesnicima projekta biti realizovane do kraja ovog mjeseca", dodaje se u saopštenju.

Studija se realizuje u okviru zajedničkog projekta Ujedinjenih nacija pod nazivom Jačanje konkurentnosti i inovativnih kapaciteta u Crnoj Gori kroz održive politike ekonomskog rasta.

Izvor: Izvor: Vebsajt RTCG, 18.10.2016.