Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ODLUKA O OTPREMNINI U SLUČAJU SPORAZUMNOG PRESTANKA RADNOG ODNOSA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU: Za sporazumni raskid se prijavilo 1.752 zaposlenih. Svi zainteresovani mogu da podnesu zahtjev do 31. decembra 2020. godine, nezavisno od objavljivanja javnog poziva

20.09.2019.


Na javni poziv za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine ukupno se prijavilo 1.752 zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Kako su naveli, od tog broja, prijavilo se 1.430 na centralnom, a 322 na lokalnom nivou.

Navodi se da će starješine organa o zahtjevu zainteresovanog zaposlenog za sporazumni raskid radnog odnosa odlučiti do 30. septembra.

Iz tog resora su podsjetili da zaposleni može da ostvari pravo na otpremninu u visini do 50 odsto mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može da bude veći od 15 bruto zarada zaposlenog.

"Zaposlenom koji ispunjava uslove za odlazak u penziju i ako mu do 67 godina života nedostaju do dvije godine može ostvariti pravo na otpremninu u iznosu do šest bruto zarada", pojasnili su iz Ministarstva.

Dodaje se da se visina bruto zarade određuje kao prosječan iznos poslednje tri bruto zarade koje su zaposlenom pripadale prije isplate otpremnine.

"U skladu sa Odlukom o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. list CG", br. 41/2019), sredstva za isplatu otpremnine zaposlenih isplaćuju se iz sredstava organa, odnosno institucije koja je dio javnog sektora", piše u saopštenju.

Dodaje se da se novac za isplatu otpremnine obezbjeđuje od novca državnog organa, organa državne uprave, suda, državnog tužilaštva, fonda ili drugog organa osnovanog u skladu sa zakonom.

"Kao i drugog organa osnovanog u skladu sa zakonom koji se finansira iz državnog budžeta ili ustanove čiji je osnivač država, ali i iz sredstava koje Ministarstvo finansija opredijelilo u Budžetu za 2019. godinu za ovu namjenu u iznosu od 2.7 miliona eura", saopšteno je iz Ministarstva.

Taj novac je, ukazali su, jednim dijelom obezbijeđen iz Sektorske budžetske podrške koja su opredijeljena Crnoj Gori od Evropske komisije za reformu javne uprave.

"Zaposleni kojem prestane radni odnos na osnovu pisanog sporazuma, odnosno sporazumnog prestanka radnog odnosa, a ostvari pravo na otpremninu ne može zasnovati radni odnos u javnom sektoru, uključujući sve institucije, pravna lica i privredna društva u javnom sektoru, u periodu od pet godina od dana sporazumnog prestanka radnog odnosa", ukazali su iz Ministarstva.

Ministarstvo javne uprave će voditi evidenciju o zaposlenima koji su ostvarili pravo na otpremninu i istu objaviti na svojoj internet stranici.

Ukazuje se da svi zainteresovani mogu da podnesu zahtjev tokom trajanja važenja Odluke o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, odnosno do 31. decembra sledeće godine, nezavisno od objavljivanja javnog poziva.

"Takođe, na osnovu procjene zainteresovanosti zaposlenih i raspoloživosti finansijskih sredstava, organ/institucija može raspisati novi javni poziv tokom trajanja važenja navedene odluke", piše u saopštenju.

Sporazumni raskid radnog odnosa se realizuje u okviru Plana optimizacije javne uprave 2018-2020.

"Cilj optimizacije je da se pruži podrška uspostavljanju administracije koja na kvalitetniji način odgovara na potrebe građana i privatnog sektora uz istovremeno rasterećivanje državnog i opštinskih budžeta", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 18.09.2019.


Naslov: Redakcija