Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

INTENZIVIRANJE SARADNJE CBCG I ECB

20.09.2017.


Saradnja Centralne (CBCG) i Evropske centralne banke (ECB) biće u narednom periodu, paralelno sa napredovanjem Crne Gore u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), intenzivirana, saopštili su njihovi predstavnici.

Član Izvršnog odbora ECB, Benoit Coeure pohvalio je ostvarene rezultate Crne Gore i podržao tekuće i planirane aktivnosti CBCG usmjerene na dalje snaženje finansijske stabilnosti.

"Na sastanku je bilo riječi o planovima za potpisivanje memoranduma o saradnji između CBCG i ECB-a, u okviru Jedinstvenog supervizorskog mehanizma. Naime, ECB je, od 2014. godine, preuzela ulogu supervizora banaka u EU, pa je namjera memoranduma da se precizira proces razmjene informacija, važnih za efikasniju superviziju", navodi se u saopštenju CBCG.

Delegacija CBCG, koju čine guverner Radoje Žugić, viceguverner za kontrolu bankarskog sistema, Irena Radović i viceguverner za finansijsku stabilnost i platni promet, Nikola Fabris, učestvovala je danas na sastanku u Frankfurtu, posvećenom dijalogu na visokom nivou sa ECB-om.

Žugić je upoznao predstavnike ECB-a sa aktuelnom makroekonomskom situacijom u Crnoj Gori i stanjem u finansijskom sistemu.

"Prema procjenama CBCG, prosječna stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvoj polovini ove godine iznosila je oko četiri odsto", saopštio je Žugić.

On je ukazao da očekuje da će takav trend biti nastavljen do kraja ove i tokom naredne godine, što će biti u skladu sa projekcijama CBCG.

"Što se bankarskog sektora tiče, karakterišu ga snažna konsolidacija, koeficijenti likvidnosti i solventnosti iznad propisanog nivoa i unapređenje regulatornog okvira, u pravcu njegove pune harmonizacije sa EU standardima i najboljom bankarskom praksom", dodao je Žugić.

On je naveo da banke u Crnoj Gori bilježe rast kreditne aktivnosti, uz kontinuirano smanjenje učešća nekvalitetnih kredita i pad kamatnih stopa, koje su i dalje prilično skup input za realnu ekonomiju.

"U nastavku sastanka, viceguverneri CBCG prezentovali su predstavnicima ECB-a najnovije informacije o kretanjima i razvojuu oblasti bankarskog sektora i supervizije, kao i u segmentu finansijske stabilnosti i realne ekonomije", dodaje se u saopštenju.

Tokom dijaloga, diskutovano je i o makroekonomskoj situaciji u eurozoni, stanju u finansijskom sektoru i očekivanjima za naredni period.

"Dijalog na visokom nivou redovno se održava između ECB-a i centralnih banaka zemalja kandidata za članstvo u EU koje su započele pregovore o pristupanju EU i ima za cilj da ove zemlje pripemi za buduće članstvo u evropskom sistemu centralnih banaka", zaključuje se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 19.09.2017.


Naslov: Redakcija