Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

KOMISIJA ZA BORBU PROTIV RASIZMA SAVJETA EVROPE: Crna Gora dobar primjer multietničke tolerancije, uprkos povremenim netolerantnim izjavama političara, medija i sveštenika. Prioritetne preporuke su uspostavljanje sveobuhvatnog sistema prikupljanja podataka o rasističkom i homo/transfobičnom govoru mržnje i nasilnim incidentima, institucionalizacija i povećanje broja romskih medijatora/asistenata na predškolskom i osnovnoškolskom nivou

20.09.2017.


Crna Gora je generalno dobar primjer multietničke tolerancije, uprkos povremenim netolerantnim izjavama političara, medija i sveštenika, navodi se u novom izvještaju Komisije za borbu protiv rasizma Savjeta Evrope.

U novom izvještaju o Crnoj Gori za period 2012-2017. godine, koji je objavila Komisija Savjeta Evrope za borbu protiv rasizma, pohvaljuju se vlasti zbog unapređenja zaštite od zločina iz mržnje, osnaživanja ombudsmana i poboljšanja položaja Roma. Ipak, LGBT osobe i dalje su meta nasilja, Romi su i dalje u riziku od socijalne isključenosti i segregacije, i ne postoje pouzdani podaci o zločinima iz mržnje.

Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) konstatovala je da Crna Gora, u načelu, predstavlja dobar primjer multietničke tolerancije i govora, uprkos povremenim netolerantnim izjavama političara, medija i svještenstva. ECRI je pozdravio uvođenje u zakonodavstvo nove odredbe kojom rasistička i homo/transfobična motivacija postaje otežavajuća okolnost, a zakonom se zabranjuju rasna diskriminacija i govor mržnje. Ombudsman je ovlašćen da istraži žalbe, kao i da inicira sudske postupke i učestvuje u njima.

U Izvještaju ECRI naglašava se da je uveden postupak kasnog registrovanja rođenja, čime se reguliše pravni status interno raseljenih Roma koji nemaju lična dokumenta. Više od polovine romske djece pohađa osnovnu školu; učenici dobijaju školski pribor, knjige i finansijsku pomoć za prijevoz i topli obrok. Alternativni smještaj obezbijeđen je za stanovnike kampa Konik, koji se sada zatvoren, u skladu sa prethodnom preporukom ECRI.

Međutim, uprkos postignutom napretku, neki problemi i dalje predstavljaju razlog za zabrinutost.

Nema pouzdanih podataka o govoru mržnje i nasilju motivisanom mržnjom. Novo zakonodavstvo protiv zločina iz mržnje rijetko se primjenjuje uslijed nedostatka stručnosti organa za sprovođenje zakona i pravosuđa.

"Borba protiv rasističkog govora mržnje i nasilja od najveće je važnosti da bi se osiguralo puno poštovanje ljudskog dostojanstva svakog pojedinca", rekao je predsjednik ECRI, Kristijan Ahlund. "Podizanjem malog broja optužnica rizikuje se slanje pogrešnog signala, što može stvoriti kulturu nekažnjivosti."

Mada je postignut određeni napredak u poštovanju LGBT prava i prihvaćanju LGBT osoba, oni su i dalje najčešća meta govora mržnje i nasilja, uključujući i ono koje dolazi od visokih crkvenih dostojanstvenika.

Nacionalne strategije za Rome nisu u potpunosti sprovedene. Romi su i dalje u riziku od socijalne isključenosti i segregacije. Podaci ukazuju na to da je njihov pristup zapošljavanju alarmantno nizak i da su stope napuštanja škole i dalje visoke.

ECRI daje brojne preporuke crnogorskim vlastima, uključujući sljedeće dvije, koje bi trebalo sprovesti kao prioritetne i koje će se pratiti tokom dvije godine: uspostavljanje sveobuhvatnog sistema prikupljanja podataka o rasističkom i homo/transfobičnom govoru mržnje i nasilnim incidentima; kao i institucionalizacija i povećanje broja romskih medijatora/asistenata na predškolskom i osnovnoškolskom nivou kako bi se osiguralo prisustvo romske djece i smanjio rizik od napuštanja škole.

Ostale preporuke obuhvataju obuku policije i zaposlenih u pravosuđu u primjeni zakona protiv mržnje; preduzimanje mjera za borbu protiv govora mržnje na internetu; donošenje izmjena i dopuna zakona protiv diskriminacije radi suzbijanja javnog finansiranja organizacija i političkih partija koje zagovaraju rasizam, saradnja sa Srpskom pravoslavnom crkvom kako bi se ispitalo kako bi crkva mogla da iskoristi svoj moralni stav da spriječi govor mržnje i borbu protiv njega, uključujući govor mržnje protiv LGBT osoba; usvajanje integrisanog pristupa stambenom pitanju Roma koji se ne bi ograničavao na građevinske projekte već bi uključivao mjere za borbu protiv segregacije i omogućavanje pristupa zapošljavanju, obrazovanju i odlučivanju; kao i zapošljavanje srazmjernog broja Roma u državnoj službi.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 19.09.2017.


Naslov: Redakcija