Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

SPECIJALNO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO: Finansijske istrage vode se protiv 237 lica

20.09.2017.


Specijalno državno tužilaštvo (SDT) vodi finansijske istrage protiv 237 lica. U prvih šest mjeseci, blokirana je imovina površine 160 hiljada kvadrata. U isto vrijeme, trajno je oduzet jedan stan, dok je 11 u postupku oduzimanja. Iz nevladinog sektora kažu da je pokrenuto mnogo novih predmeta, ali da konačnih presuda ima malo, što izvještaj čini pukom statistikom.

Krivične istrage po našem zakonodavstvu moraju pratiti i finansijske istrage za oduzimanje imovine stečene kriminalnim djelovanjem.

Ove godine je pokrenuto 13 istraga koje se odnose na 94 lica.

Ipak, trajno je oduzet samo jedan stan, dok je u toku postupak za oduzimanje još 11 stanova i zemljišta površine 3000 kvadrata.

Ukupna vrijednost do sada oduzete imovine je 30 miliona eura, što u Tužilaštvu posebno naglašavaju.

U Institutu Alternativa kažu da je sporno što procesuiranje i oduzimanje imovine rijetko prati istraga pranja novca, jer, ukoliko novac nastavi da cirkuliše, kriminalne grupe se lako konsoliduju.

Nevladin sektor zamjera što u šestomjesečnom izvještaju nema podataka o konkretnim predmetima, kako je ranije bio slučaj.

Ovako ostaje samo statistika, kažu oni, pa je nemoguće pratiti napredak postupaka pred Specijalnim državnim tužilaštvom.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 18.09.2017.


Naslov: Redakcija