Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

BANKARSKI OMBUDSMAN: Neophodno povećanje kreditne aktivnosti bankarskog sektora, jer se nerijetko mala i srednja preduzeća zadužuju na crnom tržištu novca


Bankarski ombudsman dr Halil Kalač kaže da se mora naći način za povećanje kreditne aktivnosti bankarskog sektora, bez obzira što je to složen proces, jer nerijetko mala i srednja preduzeća posežu za zaduživanjem na crnom tržištu novca. Kalač ističe da se zbog visokih kamata čak i preduzeća zadužuju kod kamataša.

 

"Mala i srednja preduzeća posežu za zaduživanjem na crnom tržištu, pošto su njihova sredstva ograničena, a dobit većini ne garantuje da mogu ići u razvoj svojim kapitalom", naveo je Kalač. On podsjeća da u privredi i zapošljavanju dominiraju mala i srednja preduzeća. U ovim preduzećima radi 67 odsto zaposlenih, a u velikim 23 odsto.

Iz privrede uporno upozoravaju da ne samo što su kamate visoke, nego nema dovoljno ni kredita. Bez obzira na napredak u posljednje tri godine, banke ne predstavljaju dovoljan izvor kredita za razvoj privrede. To se, kaže ombudsman, najbolje vidi iz uporednih podataka iz maja 2016. godine kada su ukupni krediti iznosili 2,37 milijardi eura i bili su 1,5 odsto manji u odnosu na maj 2015. godine. Za razliku od njih, depoziti su veći preko deset odsto.

Kalač kaže da Centralna banka treba u okviru monetarne i kreditne politike jače da relaksira rezervisanja za kreditne gubitke, sagleda mogućnost privremenog korišćenja sredstava obavezne rezerve u funkciji podrške privredi, ali do nivoa koji neće ugroziti stabilnost sistema.

"Neophodno je i da CBCG mjerama omogući lakše reprogramiranje NPL loših kredita. Novoodobrene kredite treba izdvojiti u posebnu klasifikacionu grupu, ako analize pokažu održivost biznis plana preduzeća, CBCG treba da definiše da banke moraju oslobađati kolaterale ukoliko se kredit značajno smanjio i u slučajevima gdje je to tehnički moguće, kako bi dužnik mogao brže da efektuira svoja sredstva", smatra Kalač.

Povećanje kreditne aktivnosti moguće je, kaže on, samo uz aktivno učešće države i međunarodnih institucija nadležnih za pomoć zemljama kandidatima za članstvo u EU. Nema sumnje, kaže Kalač, da je poželjno da banke budu osnovni izvor kreditnih sredstava i na tome treba istrajati.

Međutim, svaki administrativni pritisak na banke može rezultirati rizikom po banku, a to znači rizik i za sistem upozorava bankarski ombudsman.

Povećanje kreditiranja je moguće kroz jačanje uloge Investiciono-razvojnog fonda, formiranje specijalizovane banke za kreditiranje u poljoprivredi, turizmu, izvozu, stanovništva, povećanje nivoa računovodstvene discipline i finansijskog izvještavanja u ekonomskom sistemu u cjelini. Što prije treba formirati i međubankarsko tržište što će ojačati ponudu kreditnih proizvoda naveo je bankarski ombudsman.

Izvor: Izvor: Vebsajt CdM, 19.09.2016.