Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

VRHOVNI SUD: Temelj svake države su pravosuđe i osnovna prava


Pravosuđe i osnovna prava temelj su svake države, ocijenila je predsjednica Vrhovnog suda, Vesna Medenica i poručila da se Crna Gora na vrijeme okrenula sebi i preuzela odgovornost za svoju budućnost.

Ona je, na konferenciji vrhovnih sudova država članica Evropske unije (EU) i država kandidata, rekla da se na Cetinju počela pisati istorija crnogorskog sudstva, a da se Crna Gora svrstava u red država sa izuzetnom pravnom tradicijom.

Ona je ocijenila da je obnova nezavisnosti Crne Gore označila početak procesa preobražaja društva.

"Takav preobražaj podrazumijeva i da se nacionalno zakonodavstvo prilagodi legislativi EU", rekla je Medenica.

Ministar pravde, Zoran Pažin, ocijenio je da je nemjerljiv doprinos koji vladavini prava mogu dati sudovi i sudije, dosljednom afirmacijom na pravo na pravično suđenje u razumnom roku.

Kako je naveo, u društvu koje je politički organizovano po principu podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, uloga sudstva je da riješava sporne, a ponekad i konfliktne situacije u društvu, jer je to uslov stabilnosti svakog društva.

"Bez stabilnosti društva nema demokratije, a bez demokratije nema ljudskog progresa, ekonomskog kulturnog moralnog prosperiteta građana", rekao je Pažin.

On je ocijenio da prosperitetno društvo može biti samo ono u kome su međusobna prava i obaveze između države, građana i svih drugih pravnih subjekata učinjene izvjesnim.

Predstavnik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Biks Aliju, ocijenio je da je oslanjanje na vladavinu prava najvažnija stvar koju država može učiniti u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

"Postignut je veliki napredak u reformskom procesu, ali su potrebni dodatni napori", rekao je Aliju.

Izvor: Izvor: Vebsajt CdM, 19.09.2016.