Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

30. AVGUSTA ISTIČE ROK ZA PREDAJU ZAHTJEVA ZAPOSLENIH U JAVNOM SEKTORU ZA OTPREMNINE: Prema anketama, oko 2000 radnika zainteresovano za ovakav način prestanka rada

20.08.2019.


Ukupno 1.153 zaposlenih u javnom sektoru na centralnom i 826 na lokalnom nivou zainteresovano je za sporazumni raskid radnog odnosa uz isplatu otpremnine, pokazale su ankete koje su, po nalogu Ministarstva javne uprave, državni organi i institucije radile među svojim uposlenima.

Koliko će se njih ipak odazvati javnom pozivu za ovaj vid raskida radnog odnosa biće poznato 30. avgusta kada, kako je Pobjedi rekao državni sekretar Goran Jovetić, ističe rok za predaju zahtjeva zaposlenih. Nezavisno od objavljivanja tog javnog poziva, Jovetić objašnjava kako se zahtjev može podnijeti i tokom važenja odluke o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, odnosno do 31. decembra 2020. godine.

Takođe, na osnovu procjene zainteresovanosti zaposlenih i raspoloživosti finansijskih sredstava, organ ili institucija mogu raspisati novi javni poziv tokom trajanja važenja navedene odluke”, objašnjava Jovetić.

Podsjeća i kako zaposleni u javnom sektoru može da ostvari pravo na otpremninu u visini do 50 odsto mjesečne bruto zarade za svaku godinu radnog staža, s tim da iznos otpremnine ne može da bude veći od 15 bruto zarada zaposlenog.

Zaposlenom koji ispunjava uslove za odlazak u penziju i ako mu do 67 godina života nedostaju do dvije godine, može ostvariti pravo na otpremninu u iznosu do šest bruto zarada. Visina bruto zarade određuje se kao prosječan iznos posljednje tri bruto zarade koje su zaposlenom pripadale prije isplate otpremnine”, objasnio je Jovetić.

Odlukom o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, predviđeno je da se otpremnine isplaćuju iz sredstava institucija koje su dio javnog sektora. Jovetić objašnjava kako je i Ministarstvo finansija, budžetom za ovu godinu, opredijelilo 2,7 miliona eura za isplatu otpremnina koje se ne mogu obezbijediti iz sredstava državnog organa, organa državne uprave, suda, državnog tužilaštva, fonda ili drugog organa koj i se finansira iz državnog budžeta ili ustanove čiji je osnivač država.

Ova sredstva su jednim dijelom obezbijeđena iz Sektorske budžetske podrške koja su opredijeljena Crnoj Gori od strane Evropske komisije za reformu javne uprave”, navodi Jovetić.

Dodaje i kako je Vlada 11. jula ove godine zadužila potrošačke jedinice budžeta da, nakon isteka roka za prijavu zaposlenih za sporazumni prekid radnog odnosa, o broju zainteresovanih po organima i institucijama informišu resore finansija i javne uprave.

Takođe, odlukom o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa zaposlenih u javnom sektoru, organi i institucije zaduženi su da u roku od deset dana od dana isplate otpremnine Ministarstvu javne uprave dostave kopiju sporazuma o prestanku radnog odnosa”, navodi Jovetić.

Ističe i da će evidenciju o zaposlenima koji su, u skladu sa ovom odlukom, ostvarili pravo na optremninu voditi Ministarstvo javne uprave.

Ministarstvo će svim organima i institucijama dostaviti obrazac za izvještavanje o zaposlenima koji su ostvarili pravo na otpremninu”, objasnio je državni sekretar.

Jovetić zaključuje i da se odluka o otpremnini u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa odnosi na sve zaposlene u javnom sektoru, uključujući i visokorukovodeći kadar, i to na način definisan Zakonom o državnim službenicima i namještenicima.

U narednoj godini očekuje se smanjenje fonda bruto zarada zaposlenih na 469,9 miliona eura, odnosno 9,4 odsto BDP-a, rekao je za Pobjedu državni sekretar Goran Jovetić podsjetivši kako je ove godine za te namjene bilo opredjeljeno 472,10 miliona eura ili 9,8 odsto BDP-a.

Najveće učešće u strukturi tekuće potrošnje imaju mandatorni rashodi koji se odnose na bruto zarade, penzije i socijalna davanja. Ukupan fond bruto zarada projektovan je na način da stagnira u nominalnim iznosima, dok kao učešće u BDP-u opada. Ovo iz razloga što se u narednom periodu očekuje materijalizacija efekata optimizacije javne uprave kroz racionalizaciju broja zaposlenih, a u skladu sa aktivnostima i mjerama definisanim Strategijom reforme javne uprave u periodu od 2016. do 2020. godine. U tom kontekstu, izdaci za bruto zarade očekivano je da će tokom projektovanog perioda biti stabilni, odnosno sa tendencijom blagog pada”, ispričao je Jovetić.


IZVOR: Vebsajt CdM, 18.08.2019.


Naslov: Redakcija