Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

EVROPSKA KONVENCIJA O LJUDSKIM PRAVIMA: Crna Gora mora da usvoji Zakon o životnom partnerstvu inače rizikuje da u nekoj eventualnoj tužbi izgubi spor pred sudom u Strazburu

20.08.2019.


Crna Gora mora da usvoji Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola, jer u suprotnom država rizikuje da u nekoj eventualnoj tužbi izgubi spor pred Evropskim sudom u Strazburu, kaže u izjavi za TVCG profesor Ljudskih prava na Univerzitetu Donja Gorica Bojan Božović.

Evropska konvencija o ljudskim pravima i presude Evropskog suda garantuju pravo na privatni i porodični život svima, a samim tim i LGBT osobama što podrazumijeva i pravno normiranje istopolnih zajednica, rekao je za TVCG Bojan Božović, ekspert za ljudska prava.

Obaveza svih država članica SE je da ova pitanja moraju normirati. Činjenica je da postoje homoseksualne veze, činjenica je da postoje partnerstva koja traju određeni period i nemoguće je stavljati ta pitanja pod tepih i govoriti da tako nešto ne postoji u određenom društvu u određenim državama. Svjesni te činjenice i najvažnije evropske adrese po ovom pitanju dale su preporuku državama članicama da se ova pitanja moraju normirati”, navodi Božović u izjavi za TVCG.

Božović objašnjava da bi pravnim regulisanjem istopolnih zajednica, partneri mogli da ostvare niz prava koja se prije svega odnose na porodična i nasljedna.

Dodaje da mnoge zemlje već imaju zakone slične crnogorskom Predlogu zakona.

Apsolutno postoji tendencija i očigledno je da više od polovine država članica SE usvojilo, i ono što je za nas posebno važno da ogromna većina država članica Evropske unije ima to. Dakle, to je važno, važno istaći, jer ukoliko težimo EU , ukoliko težimo najvišim pravnim standardima koje proklamuje EU , prosto moraćemo da uskladimo i našu pravnu regulativu sa tim pitanjima”, ističe Božović.

Pravni ekspert objašnjava i koji je nivo zaštite istopolnih zajednica koje Evropski sud propisuje kao standard.

Daje se mogućnost državama članicama Savjeta Evrope da zaštite ili da sačuvaju određeni princip braka kao tradicionalne vrijednosti, ali da sa druge strane to ne znači ugrožavanje i kršenje prava drugim licima. Na kraju krajeva ukoliko postoji vanbračna zajednica lica koja su heteroseksualne orjentacije, zašto onda ne bi postojala i prava i obaveze koja su ekvivalentna tim pravima i obavezama u istopolnim zajednicama”, pita Božović.

Podsjećajući na presudu Evropskog suda u slučaju Oliari protiv Italije koja je izgubila spor, jer istopolni parovi nijesu mogli da legalizuju svoje zajednice, Božović ističe da je neophodno da Crna Gora usvoji Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola. Zaključuje da bi u suprotnom, i naša zemlja u nekom budućem predmetu mogla d

a izgubi spor pred Evropskim sudom.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 18.08.2019.


Naslov: Redakcija