Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACIONALNO KOORDINACIONO TIJELO ZA ZARAZNE BOLESTI: U Podgorici maske i na otvorenom i na zatvorenom

20.07.2020.


Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je, na sjednici kojom je predsjedavao predsjednik NKT Milutin Simović, sagledavajući epidemiološku situaciju u Podgorici, dalo saglasnost na Naredbu za preduzimanje privremenih mjera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog korona virusa.

Mjere se odnose na područje Glavnog grada, privremenog su karaktera i primjenjivaće se narednih sedam dana:

1) okupljanje stanovništva na otvorenim javnim mjestima moguće je do 40, a na zatvorenim do 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra i nošenje zaštitnih maski;

2) obavezno korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom prostoru, uključujući i djecu stariju od sedam godina. Ova obaveza ne odnosi se na objekte stanovanja;

3) obaveza privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti) da svoj rad organizuju na način da:

- za stolom sjede najviše dva gosta unutar ugostiteljskog objekta, odnosno četiru gosta na terasi/bašti ovog objekta,

- onemoguće uslugu samousluživanja, zadržavanje i stajanje ispred šanka,

- između stolova obezbijede udaljenost od najmanje dva metra, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZ),

- obezbijede redovno održavanje higijene i dezinfekciju zajedničkih prostorija, mobilijara, opreme i sl, u skladu sa preporukama IJZ;

4) obaveza privrednih društava i preduzetnika koji pružaju usluge u fitnes centrima i teretanama da rad organizuju na način da u objektu u isto vrijeme može da boravi samo jedno lice na deset kvadratnih metara, ali ne više od 20 lica, uz obavezu poštovanja fizičke distance od najmanje dva metra između korisnika usluga i da obezbijede poštovanje drugih mjera, u skladu sa uputstvom Instituta;

5) obavezno korišćenje zaštitnih maski zaposlenih i putnika u vozilima javnog prevoza (autobus, kombi, auto-taksi), kao i tokom prevoza zaposlenih vozilima za sopstvene potrebe, uključujući i vozače i putnike u putničkom motornom vozilu (osim za članove zajedničkog porodičnog domaćinstva), kao i primjenu drugih mjera, u skladu sa uputstvom IJZ.

NKT je preporučilo svim vjerskim zajednicama da se na cijeloj teritoriji Crne Gore vjerski obredi vrše bez prisustva građana u vjerskim objektima.

NKT je zahvalilo odgovornim građanima i privrednim subjektima koji se pridržavaju donijetih mjera, pozvalo sve da bez izuzetka poštuju i preporuke i obavezujuće mjere i naredbe koje su donijete za opšte dobro, u cilju borbe protiv koronavirusa.

NKT je pozvalo na zajedničko djelovanje u borbi protiv širenja koronavirusa, zaštiti zdravlja svih građana kao i očuvanju radnih mjesta i ekonomije.

Formiran je Operativni štab za inspekcijsku kontrolu kako bi se unaprijedila primjena i kontola svih donijetih mjera iz naredni Ministarstva zdravlja.

Ovaj međuresorski tim će se posvetiti i sa posebnom pažnjom kontrolisati primjenu mjera, raditi preventivno ukazujući i savjetujući, ali i kažnjavajući neodgovorna pravna lica i pojedince koji krše pravila.

Usvojen je trinaesti Izvještaj Operativnog štaba za upravljanje donacijama o stanju na računu i isplatama sa računa na dan 16. jul 2020. godine. Od otvaranja računa za donacije NKT-a 19. marta, iz zemlje i inostranstva uplaćeno je 8.052.229,22 € i 75.971,72 $.

U navedenom periodu, a skladu sa naznakama donatora, preporukama Kriznog medicinskog štaba i Instituta za javno zdravlje sa računa je isplaćeno 1.758.869,13 €. Shodno tome, 16. jula 2020. godine u 9.00h, stanje na računu NKT-a iznosi 6.293.360,09 € i 75.971,72 $.


IZVOR: Vebsajt Vlade CG, 16.07.2020.


Naslov: Redakcija