Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

IZMJENE MEDIJSKIH ZAKONA: Savjet Agencije za elektronske medije apeluje na Skupštinu da predložene izmjene zakona vrati na javnu raspravu i da ih tek po njenom okončanju stavi na dnevni red


Radikalno mijenjanje medijske regulative nije adekvatan način za njeno unaprijeđenje, ocijenio je Savjet Agencije za elektronske medije i apelovao na Skupštinu da predložene izmjene zakona vrati na javnu raspravu i tek po njenom okončanju ih stavi na dnevni red.

"Savjet Agencije za elektronske medije izražava zabrinutost zbog nedavno podnesenih amandmana Skupštini Crne Gore na postojeće medijske zakone. Radikalno mijenjanje medijske regulative nije adekvatan i održiv način da se ona unaprijedi", saopštio je predsjednik Savjeta, Mladen Lompar. To, smatra on, posebno ima težinu jer se radi o zakonima iz oblasti osnovnih ljudskih prava.

Pored toga što prijedlozi izmjena zakona imaju niz dobrih rješenja, imaju i niz loših amandmana koji mogu ozbiljno ugroziti funkcionisanje medijskog sistema, a veliki broj medija dovesti na ivicu opstanka, kaže se u saopštenju. Savjet Agencije za elektronske medije smatra da se o svim izmjenama medijskih zakona mora organizovati javna rasprava, prije njihovog upućivanja u redovnu proceduru Skupštine Crne Gore. Savjet smatra i da bi trebalo čuti i mišljenje eksperata Savjeta Evrope i Evropske komisije.

"Na ovaj način bi se izbjegla brzopleta rješenja koja mogu unazaditi kompletan medijski sistem u našoj državi i vratiti nas na stanje od prije petnaest godina. Zato apelujemo na Skupštinu da predložene izmjene zakona vrati na javnu raspravu, pa tek po njenom okončanju stavi na dnevni red", zaključuje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt CdM, 19.07.2016.