Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SOCIJALNOJ I DJEČJOJ ZAŠTITI: Zaposlene majke sa troje i više djece, koje imaju 25 odnosno 15 godina radnog staža od 2016. godine, imaće mogućnost doživotne mjesečne naknade u iznosu od 70% prosječne neto zarade u Crnoj Gori


Poslanici Skupštine Crne Gore, 16. jula 2015. godine, usvojili su Predlog zakona izmenama i dopunama zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

Predlogom zakona omogućeno je da zaposlene majke sa troje i više djece, koje imaju 25 odnosno 15 godina radnog staža od 2016. godine, ukoliko to žele, primaju doživotnu mjesečnu naknadu u iznosu od 70% prosječne neto zarade u Crnoj Gori ostvarene u godini koja prethodi godini ostvarivanja tog prava.

Takođe, pravo na doživotnu naknadu u visini od 40% prosječne neto zarade u Crnoj Gori, mogu da ostvare i nezaposlene žene sa troje i više djece koje se najmanje 15 godina nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Istim zakonom je pokazan je i poseban odnos prema roditeljima - negovateljima koji brinu o licu koje je korisnik lične invalidnine, na način što im se omogućava pravo na naknadu bez obzira na radni i penzijski status.

Izvor: Vebsajt Unija Slobodnih Sindikata Crne Gore, 17.07.2015.