Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

MONSTAT: Vrijednost građevinskih radova u 2017. godini 651 miliona eura

20.06.2018.


Vrijednost građevinskih radova u Crnoj Gori u prošloj godini iznosila je 651,4 miliona eura, što je 43,6 odsto više u odnosu na 2016, pokazuju podaci Monstata.

"Od ukupne vrijednosti građevinskih radova preduzeća su realizovala vrijednost od 581,8 milion eura, što predstavlja učešće od 89,3 odsto", navodi se u saopštenju.

U sektoru domaćinstva realizovala je vrijednost od 69,6 miliona eura ili 10,7 odsto od ukupne vrijednosti građevinskih radova.

"Prema vrstama građevina, 38,9 odsto vrijednosti realizovanih građevinskih radova je ostvareno na zgradama, a 61,1 odsto na ostalim građevinama", navodi se u saopštenju.

U prošloj godini završeno je skoro 3,57 hiljada stanova sa korisnom površinom od 227,92 hiljade metara kvaratnih. Broj završenih stanova izgrađenih od strane privrednih društava je iznosio 1,4 hiljade, dok je u sektoru domaćinstva završeno 2,16 hiljada stanova.

Istraživanjem su, kako su objasnili statističari, obuhvaćena preduzeća sa pet i više zaposlenih iz oblasti građevinarstva, kao i jedinice u sastavu koje obavljaju građevinske radove.

"Godišnje istraživanje o građevinskoj aktivnosti obračunava se na bazi uzorka u koji su uključena sva velika i srednja preduzeća, dok su mala izabrana metodom slučajnog uzorka", naveli su iz Monstata.

Vrijednost građevinskih radova uključuje troškove materijala, rada i rušenja, pripremu terena, troškove instalacija, opšte troškove i profit. U vrijednost nijesu uključeni troškovi nabavke zemljišta, projektovanja, nadzora i poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Podaci o vrijednosti obavljenih radova odnose se na radove izvedene u izvještajnom periodu na završenim i nezavršenim građevinama.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 17.06.2018.


Naslov: Redakcija