Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O ŽIVOTNOM PARTNERSTVU OSOBA ISTOG POLA: Preciziran je pojam životnog partnerstva, a najviše prostora posvećeno je pravnim dejstvima ovog Zakona i to: na normiranje izdržavanja, starateljstva, imovinskih odnosa, poreskih prava i obaveza, zdravstvenog osiguranja i zaštite, socijalne i dječije zaštite, prava na naslijeđivanje i niz drugih prava i obaveza koje proizlaze iz zajedničkog života

20.06.2018.


U Podgorici je održan treći i završni Okrugli sto u okviru Programa javne rasprave o Nacrtu zakona o životnom partnerstvu lica istog pola.

Javna rasprava započela je, za zainteresovanu javnost, 14. maja i trajaće do 25. juna.

Direktorica Radošević Marović predstavila je tekst Nacrta zakona o pravu na zajednički život osoba istog pola i svim pravima i obavezama koja im iz tog statusa pripadaju. Prema njenim riječima najveći dio ovog zakona odnosi se na niz prava i obaveza koja se, za predstavnike/ice većinske heteroseksualne populacije, naprosto podrazumijevaju.

Predloženim rješenjima u Nacrtu zakona preciziran je pojam životnog partnerstva, a najviše prostora posvećeno je pravnim dejstvima ovog Zakona i to: na normiranje izdržavanja, starateljstva, imovinskih odnosa, poreskih prava i obaveza, zdravstvenog osiguranja i zaštite, socijalne i dječije zaštite, prava na naslijeđivanje i niz drugih prava i obaveza koje proizlaze iz zajedničkog života.

Naravno, istakla je da omogućavanjem ostvarivanja ovih prava osobama istog pola ničim se ne ugrožavaju, niti umanjuju prava drugih niti će ona, na bilo koji način mijenjati ili uticati na ostvarivanje prava drugih lica koja nisu pripadnici LGBTI populacije.

Ona je izrazila uvjerenje da će ovaj Zakona doprinijeti većem stepenu ostvarivanja ljudskih prava onih naših građana i građanki koji su istopolne seksualne orjentacije, te da će svako lice u Crnoj Gori uživati Ustavom, međunarodnim propisima i domaćim zakonima garantovana ljudska prava i slobode, bez diskriminacije.

Tokom Javne rasprave čula su se različita mišljenja i stavovi, a obaveza Radne grupe je da sve primjedbe i sugestije pažljivo razmotri na način što će sve ono što se čulo na javnim tribinama ili je dostavljeno pisanim putem, biti obrađeno u izvještaju sa Javne rasprave. Izvještaj sa Javne rasprave biće sastavni dio Nacrta zakona koji se biti upućen Vladi Crne Gore, odnosno Predloga koji će biti upućen Skupštini na dalju proceduru.

Izvještaj će biti javno dostupan.


IZVOR: Vebsajt Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, 19.06.2018.


Naslov: Redakcija