Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MEĐUNARODNIM RESTRIKTIVNIM MJERAMA: Propisuje se režim raspolaganja imovinom i sredstvima fizičkih i pravih lica koja su označena kao teroristi, terorističke organizacije ili njihovi finansijeri. Licu kome je ograničeno raspolaganje imovinom i sredstvima omogućena je sudska zaštita mogućnošću pokretanja upravnog spora

20.06.2017.


Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama, koji se nalazi u skupštinskoj proceduri, propisuje se režim njihovog uvođenja, odnosno raspolaganje imovinom i sredstvima fizičkih i pravih lica koja su označena kao teroristi, terorističke organizacije ili njihovi finansijeri.

Odluku o međunarodnim restriktivnim mjerama donosi Vlada Crne Gore, na predlog organa državne uprave nadležnog za vanjske poslove.

Propisan je mehanizam sačinjavanja predloga nacionalne liste pravnih i fizičkih lista koja su označena kao teroristi, terorističke organizacije ili njihovi finansijeri, kao i kriterijumi na osnovu kojih mogu biti tako označeni.

Predlog nacionalne liste, u skladu sa zakonom kojim se utvrđuju osnove obaveštajno bezbjedonosnog sektora Crne Gore, utvrđuje Vijeće za nacionalnu bezbjednost.

"Obzirom da partnerske države često dostavljaju spiskove pravnih i fizičkih lica koja su u okviru njihovih nacionalnih procedura označena kao teroristi ili finansijeri terorizma, izmjene i dopune Zakona o međunarodnim restriktivnim mjerama("Sl. list CG", br. 3/2015) propisuju i proceduru postupanja nadležnih organa Crne Gore po zahtjevima drugih država", navodi se u obrazloženju.

Posebno su propisane mjere ograničavanja raspolaganja imovinom i sredstvima za lica kaja se uvrste u nacionalnu listu.

"Ministar finansija će rješenjem, odmah nakon što Vlada Crne Gore neko fizičko ili pravno lice uvrsti u nacionalnu listu, uvesti navedene restriktivne mjere. Licu kojemu je ograničeno raspolaganje imovinom i sredstvima omogućena je sudska zaštita mogućnošću pokretanja upravnog spora", kaže se u obrazloženju.

Predviđeno je formiranje stalnog koordinacionog tijela za praćenje i koordinaciju primjene restriktivnih mjera.

Uvedena je i obaveza organa da se podacima, prikupljenim u postupku utvrđivanja ispunjenosti kriterijuma za označavanje pravnih i fizičkim licima, dodijeli određeni stepen tajnosti.

Izmijenjeni su članovi koji se odnosi na postupanje po zahtjevu fizičkog ili pravnog lica koje traži da mu se odobri korišćenje odnosno stavi na raspolaganje dio sredstava ili imovine.

"Novim rješenjem o zahtjevu odlučuje Ministarstvo finansija, a protiv rješenja o oslobađanju dijela imovine ili sredstava može se podnijeti tužba Upravnom sudu, koji odlučuju u roku od 30 dana", kaže se u predloženom zakonu.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 19.06.2017.


Naslov: Redakcija