Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O JAVNIM IZVRŠITELjIMA: Od uvođenja izvršitelja naplaćeno 300 miliona eura potraživanja

20.05.2019.


Komora javnih izvršitelja ove godine slavi svoj prvi jubilej – 5 uspješnih godina od početka rada prvih javnih izvršitelja i svog osnivanja.

Predsjednik Komore javnih izvršitelja Vidak Latković, iznoseći pozitivne rezultate petogodišnjeg rada, da su tokom tog perioda zaprimili gotovo 350 hiljada izvršnih predmeta, od čega je skoro polovina predmeta u potpunosti riješena, a čime je, kako je istakao i namireno preko 300 miliona eura novčanih potraživanja.

"Javni izvršitelji su opravdali svoje uvođenje i ispunili postavljenu misiju. Sredstva koja su namirena predstavljaju oko trećinu ukupnog iznosa novčanih potraživanja koja su zaprimljena. Ne manje značajan jeste i veliki broj realizovanih nenovčanih potraživanja koja su često za povjerioca, uglavnom građanina, mnogo značajnija kao vid konačnog ostvarenja građanskopravne zaštite povrijeđenih mu prava", naveo je Latković.

Latković je istakao da su uvjereni da je za ovih pet godina od početka obavljanja djelatnosti prvih imenovanih javnih izvršitelja cjelokupan sistem unapređen.

"Prije svega, sudovi su značajno rasterećeni izvršnih predmeta, što je bio jedan od postavljenih ciljeva reforme pravosuđa u našoj zemlji. Nadalje, postupak je nesporno učinjen bržim, efikasnijim, pouzdanijim jer je javni izvršitelj profesionalno zainteresovan da izvršenje riješi namirenjem. Ovo govorim pozivajući se na ocjene advokata, privrednih subjekata, državnih organa i drugih koji svake godine pokreću na desetine hiljada izvršnih predmeta i iskazuju zadovoljstvo saradnjom sa javnim izvršiteljima. U takvom ambijentu, svi dobijamo – država efikasnu javnu službu koja se finansira od sopstvenih prihoda, sudovi koji su rasterećeni i koji vrše kontrolu zakonitosti i pravilnosti našeg rada, a ne određuju i sprovode izvršenje, osim u zakonom predviđenim situacijama, a stranke dobijaju profesionalnu javnu uslugu, za razumnu cijenu koštanja", zaključio je Latković.

Pohvale da su javni izvršitelji uspjeli da izvršni postupak učine bržim i efikasnijim iznio je i direktor Direktorata za građansko zakonodavstvo i nadzor u Ministarstvu pravde, Ibrahim Smailović.

Ukazao je da će Ministarstvo pravde nastaviti partnerski odnos sa Komorom javnih izvršitelja i pružiti podršku javnim izvršiteljima u savladavanju izazova sa kojima se svakodnevno susreću. Sumirajući rezultate petogodišnjeg postupanja javnih izvršitelja, konstatovao je da je učinjen veliki napredak na ovom polju.


IZVOR: Vebsajt CdM, 14.05.2019.


Naslov: Redakcija