Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

VRHOVNO DRŽAVNO TUŽILAŠTVO: 2018. godine zaključeno 298 sporazuma o priznanju krivice

20.05.2019.


Crnogorski tužioci prošle godine zaključili su 298 sporazuma o priznanju krivice, što je za 58 sporazuma više nego 2017. godine, saopštio je vrhovni državni tužilac Ivica Stanković na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Pojedini članovi Odbora primijetili su da se Tužilaštvo u posljednje vrijeme suočava sa velikom pritiskom medija i javnosti, na šta je Stanković odgovorio da je to očekivano, ali da oni nastavljaju da rade svoj posao, sviđalo se to nekome ili ne.

Stanković je zadovoljan radom u prethodnoj godini. Posebno ističe visok stepen potvrđenih optužnica, koje su dale očekivane rezultate.

"Po optuženjima osnovnih, viših i specijalnog državnog tužilaštva, osuđujućom presudom riješeno je 90,98 odsto optuženja, oslobađujućom 3,65 odsto, i odbijajućom presudom 1,98 odsto", ukazao je Stanković.

Državni tužioci imali su pune ruke posla i kada je u pitanju primjena instituta odloženog krivičnog gonjenja, a takvih predmeta bilo je 617. Sporazum o priznanju krivice potpisalo je gotovo 300 učinioca teških krivičnih djela.

"Da li je to mali ili veliki broj, šta dobijamo sa tim, da li se imovinska korist koja je stečena izvršenjem krivičnih djela upravo vraća tamo gdje bi trebalo da bude vraćena?", pitao je poslanik Željko Aprcović.

"U 2016. oduzeto je po osnovu imovinska korist u iznosu od preko 29 miliona eura, u 2107. godini imovinska korist preko šest miliona eura. Moramo istaći da u istoriji crnogorskog pravosuđa nijesmo imali odluka možda nekih sitnih da se vraća imovinska korist koja je stečena krivičnim djelom djelom", ukazao je tužilac Veljko Rutović.

Članovi skupštinskog Odbora za politički sistem i pravosuđe primijetili su da sve te rezultate Tužilaštvo postiže u prilično otežanim uslovima.

"Nikad nije bilo teže raditi u Tužilaštvu, jer je po mom mišljenju velika je izloženost pritisku javnosti", smatra poslanica Jovanka Laličić.

"Borba protiv organizovanog kriminala je veoma teška i to je borba sa ljudima koji imaju veliku moć, koji imaju uticaj koji mogu da imaju uticaj i kod medija, tako da ovo nije ništa neočekivano", odgovorio je Stanković.

Jedno od pitanja bilo je i kako su u Tužilaštvu zadovoljni nakon donošenja Zakona o državnom tužilaštvu ("Sl. list CG", br. 11/2015, 42/2015, 80/2017 i 10/2018), koji je znatno proširio njihove nadležnosti.

"Trebalo bi da budemo mnogo maliciozni da se ne prizna da je danas državno tužilaštvo nekoliko koraka naprijed u odnosu na prije par godina", poručio je Stanković.

"Moj utisak je da se na tom planu postiglo mnogo i da je to jedan ozbiljan iskorak koji je makar i na nivou percepcije sa strane javno vidljiv", ističe poslanik Miloš Nikolić.

Ozbiljan iskorak u rezultatima ne prate i uslovi u kojima rade. Tužioci odluke donose u neuslovnim prostorijama, ali to, kako su poručili ne može biti izgovor za eventualne propuste u radu.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Dijana Drašković, 15.05.2019.


Naslov: Redakcija