Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

POTPISAN PROTOKOL O PRISTUPANJU CRNE GORE NATO


Šefovi diplomatija država članica NATO-a, njih 28, potpisali su 19. maja 2016. godine u Briselu protokol o pristupanju Crne Gore tom savezu.

Generalni sekretar NATO-a, Jens Stoltenberg je naveo da je potpisivanje Protokola veoma važan korak koji dolazi u istorijskom trenutku za Crnu Goru, "jer sjutra Crnogorci proslavljavaju deset godina nezavisnosti".

"U tih deset godina Crna Gora je uradila mnogo toga, reformisala zakone, izgradila institucije. Crna Gora je svojim radom doprinijela NATO-u, evropskim integracijama, ohrabrila je regionalnu saradnju i realizovala je strateške reforme. Potpisujemo pristupni Protokol i priznajemo taj napredak. Crna Gora će biti priznata kao jedna od članica koje pozivamo na naše sastanke", rekao je Stoltenberg.

Premijer, Milo Đukanović je rekaoda je Crna Gora počastvovana što se potpisivanje Protokola obavlja na nivou ministara vanjskih poslova, navodeći da je NATO na taj način odao priznanje naporima koje zvanična Podgorica ulaže u osvajanju posljednjih dionica na putu do punopravnog članstva.

"Želimo stabilnu i razvijenu državu u okviru evroatlantske zajednice naroda. Želimo napredak našeg društva koji će posebno pružiti šansu mladima. Integracioni procesi su nezaustavljivi i nemaju alternativu. Oni su već sada budućnost koja je počela i koju ćemo slijediti. Zato smo u potpunosti posvećeni nastavku reformi, posebno u oblasti vladavine prava. Nastavićemo borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Osiguraćemo većinsku podršku za članstvo Crne Gore u NATO i nastaviti rad na reformi sektora odbrane",naveo je premijer.

Premijer je ocijenio da je ovaj događaj bitan i za naše susjede.

"Približavanje Crne Gore Alijansi i njeno skoro članstvo uticaće na jačanje stabilnosti našeg regiona ali i šire. Naši susjedi dobiće još jednog prijatelja u Alijansi, a NATO još jednog promotera svojijh vrijednosti na istorijski zapuštenom prostoru Zapadnog Balkana".

On očekuje da će parlamenti država članica brzo okončati proces ratifikacije, kako bi Crna Gora sredinom naredne godine bila punopravna članica.

Izvor: Vebsajt RTCG, 19.05.2016.