Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

VLADA CG: Usvojeni Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na ugljovodonike, Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o oznakama porijekla, geografskim oznakama i oznakama garantovano tradicionalnih specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, donijeta Odluka o mreži zdravstvenih ustanova


Vlada Crne Gore, na 158. sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Duško Marković utvrdila je Prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na ugljovodonike. Odredbama važećeg Zakona o porezu na ugljovodonike ("Sl. list CG", br. 31/2014) propisana je obaveza utvrđivanja i dostavljanja Prijedloga zakona o Fondu za ugljovodonike Skupštini Crne Gore do 31. decembra 2014.godine. S obzirom na činjenicu da propisani rok ne odgovara složenosti i zahtjevnosti materije koja se reguliše Zakonom, predloženo je da Vlada posebnim aktom osnuje Fond za ugljovodonike, najkasnije do 31. decembra 2017. godine. Takođe, aktom o osnivanju fonda, utvrdiće se status i nadležnosti Fonda, organi, nadležnosti i način rada i odlučivanja organa Fonda, pravila korišćenja prihoda od ugljovodonika i druga pitanja od značaja za rad Fonda.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o oznakama porijekla, geografskim oznakama i oznakama garantovano tradicionalnih specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Izmjene se odnose na usaglašavanje sa novim Zakonom o upravnom postupku ("Sl. list CG", br. 56/2014 i 20/2015).

U sklopu implementacije novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti ("Sl. list CG", br. 3/2016), Vlada je donijela Odluku o mreži zdravstvenih ustanova. Glavni cilj Odluke je efikasnije pružanje zdravstvene zaštite i nesmetano sprovođenje reformi na svim nivoima zdravstvene zaštite, unapređenje i obezbjeđivanje zdravlja građana, uz izgradnju održivog i integrisanog sistema zdravstvene zaštite zasnovanog na principima solidarnosti, jednakosti, dostupnosti i kvaliteta, sistema koji potrebama građana daje centralno mjesto.

Na sjednici je usvojena Informacija o olakšicama u postupku izdavanja viza za grupe državljana Narodne Republike Kine i Islamske Republike Irana. U skladu sa Zakonom o strancima ("Sl. list CG", br. 56/2014, 28/2015 i 16/2016), nadležno ministarstvo ovlašćeno je da u postupku izdavanja viza za grupe državljana ovih zemalja primjenuje olakšice, koje podrazumijevaju da se vize za kratak boravak izdaju grupi putnika koja je formirana prije nego što je donesena odluka o putovanju, ukoliko članovi te grupe zajedno ulaze na teritoriju Crne Gore, borave u njoj i napuštaju teritoriju kao grupa. Rok važenja vize ne može biti duži od 30 dana.

Vlada je prihvatila i Informaciju o dugoročnom zaduživanju Opštine Plav u cilju sprovođenja aktivnosti na realizaciji Sanacionog plana za prevazilaženje finansijskih teškoća, u iznosu od 1.200.000,00 eura i dala saglasnost Opštini da započne aktivnosti na realizaciji Sanacionog plana.

Vlada je donijela Odluku o donošenju Detaljnog prostornog plana za Termoelektranu Pljevlja. Planom je definisan model korišćenja prostora i optimalnog razmještaja aktivnosti i postrojenja u okviru kompleksa Termoelektrane Pljevlja, uz uvažavanje ekoloških, ekonomskih, tehničko – tehnoloških i prostorno – funkcionalnih kriterijuma.Takođe, utvrdjeni su uslovi i pravila za izgradnju, korišćenje i održavanje objekata u okviru kompleksa TE Pljevlja na pojedinim lokacijama, kao i povezivanje ovog infrastrukturnog kompleksa u jedinstveni sistem. 

Izvor: Press služba Vlade Crne Gore, 18.05.2016.