Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

CENTRALNA BANKA CG: Iz registra Uprave za nekretnine nemoguće utvrditi da li neko ima kredit

20.04.2018.


Na osnovu podataka iz registra Uprave za nekretnine, koji su dostupni na njenoj internet stranici, nije moguće na pouzdan način utvrditi da li neko ima kreditno zaduženje, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

"Takođe nije moguće na pouzdan način utvrditi na koji način je to potencijalno kreditno zaduženje obezbijeđeno, u smislu kolaterala", ukazali su predstavnici CBCG odgovarajući na pitanje da li je moguće da se na osnovu podataka Uprave za nekretnine utvrde kreditna zaduženja pojedinih preduzeća i građana.

Oni su objasnili da su u dijelu podataka o teretima i ograničenjima koja su zabilježena na pojedinim objektima, koji se nalaze u registru Uprave, sadržani podaci o hipotekarnim, a ne kreditnim dužnicima.

"Tako da se na osnovu tih podataka, u slučaju da kreditni i hipotekarni dužnik nijesu isto lice, ne može utvrditi nosilac kreditnog ili nekog drugog potraživanja koje se obezbjeđuje", rekli su iz CBCG povodom medijskih navoda u kojima se na osnovu podataka Uprave spekuliše o potencijalnom kreditnom zaduženju pojedinih osoba.

Pored toga, na osnovu istih podataka nije moguće utvrditi iznos kreditnog zaduženja po kojem se upisuje založno pravo hipotekarnog povjerioca, imajući u vidu da se ugovorom o hipoteci, pored postojećeg kreditnog zaduženja može ugovarati obezbjeđenje i budućih zaduženja, kao i svih eventualnih potraživanja koja mogu proisteći iz potpisanih ugovora o kreditima.

"Takođe, na osnovu navedenih podataka nije moguće utvrditi da li postoji još neko obezbjeđenje po osnovu kreditnog potraživanja, za koje je registrovano založno pravo koje se prikazuje u podacima Uprave za nekretnine", precizirali su iz CBCG.

Iz tih razloga, svaki pokušaj donošenja zaključaka na osnovu podataka prikazanih na internet stranici Uprave za nekretnine predstavlja samo spekulaciju, zasnovanu na samo jednom malom segmentu informacija, neophodnih da bi se na utemeljen način mogao donijeti zaključak o iznosu kreditnog zaduženja bilo kojeg pojedinca, kao i svim kolateralima koji postoje po osnovu nekog kreditnog potraživanja.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 19.04.2018.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija