Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI IZMJENE ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: Nezavisna agencija za obezbjeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja kontrolisaće osnivanje novih fakulteta i njihov rad

20.04.2017.


Nezavisna agencija za obezbjeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja kontrolisaće osnivanje novih fakulteta i njihov rad, previđeno je izmjenama Zakona o visokom obrazovanju ("Sl. list CG", br. 44/2014, 52/2014 - ispr., 47/2015 i 40/2016) koje priprema Ministarstvo prosvjete, potvrdio je resorni ministar, Damir Šehović, koji je i najavljivao unapređenje kvaliteta visokog obrazovanja.

Šehović je rekao da je osnivanje Agencije, koja će imati direktora i upravni odbor, u skladu sa najboljom praksom u državama Evropske unije (EU), kao i preporukom Savjeta EU o evropskoj saradnji u oblasti obezbjeđenja kvaliteta visokog obrazovanja.

"Ona će sprovoditi postupak akreditacije i reakreditacije, periodične ocjene kvaliteta rada licenciranih ustanova visokog obrazovanja na zahtjev ovlašćenog organa ustanove ili ministarstva. Periodične kontrole će pokazati da li ustanova radi u skladu sa zakonom", pojasnio je Šehović.

On je rekao da će buduća agencija rangirati ustanove visokog obrazovanja po evropskoj metodologiji, koju će utvrđivati Savjet za visoko obrazovanje.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 19.04.2017.


Naslov: Redakcija