Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI IZMJENE ZAKONA O ZAŠTITI POTROŠAČA: Zakon će obezbjediti sigurnu internet trgovinu i donijeti rješavanje prigovora u arbitražnom postupku

20.03.2019.


Crnogorski potrošači zakonima, ali i drugim uredbama i pravilnicima imaju zaštitu kao i oni u državama Evropske unije, ocijenio je generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Jovo Rabrenović.

"Zato što je Crna Gora u pretpristupnim pregovorima preuzela obaveze da će u Poglavlju 28. implementirati propise EU koji se odnose na zaštitu potrošača, da bi se uspostavio željeni nivo prije članstva u Uniju", rekao je Rabrenović.

U drugom kvartalu ove godine biće usvojen izmjenjeni Zakon o zaštiti potrošača, navodi Rabrenović, i dodaje da će po ugledu na Evropsku uniju koja donosi novi set propisa, obezbjediti sigurnu internet trgovinu. Osim toga zakon će donijeti i rješavanje prigovora u arbitražnom postupku.

"Novina je što će arbitražna tijela biti formirana, ne samo na centralnom nivou što je sada slučaj, nego i na nivou trgovačkih organizacija, lanaca. I da na taj način potrošač rješava problem u vansudskim postupcima", pojasnio je Rabrenović.

A kada se primjene u Zakon arbitražni postupak i internet trgovina, Crna Gora je korak bliže ka privremenom zatvaranju Poglavlja 28 - Zaštita potrošača.

"Postoje velike šanse i izgledi da to bude u skorijem periodu. U ovom trenutku nezahvalno je procijeniti kada će se to tačno desiti, ali naša očekivanja su da to bude ova, 2019. godina", optimističan je Rabrenović.

Centru za zaštitu potrošača dnevno se javi i 20 ljudi koji na neki način utvrde da su im ugrožena potrošačka prava. Na godišnjem nivo bude i do dvije i po hiljade prigovora, navodi pravna savjetnica Jasna Božović.

"Najčešće se žale na pružanje usluga od javnog interes. Dakle, na rad EPCG, CEDIS-a, Vodovoda i to na visoke račune za struju, obračun na zajedničke vodomjere, ali i nezakonit prekid isporuke električne energije, zastarjela potraživanja. Osim toga prigovaraju i trgovcima koji nepoštuju garantni rok za proizvode, ali žale se i zbog lošeg kvaliteta elektronskih uređaja, naročito mobilnih telefona, ali i prevare kada je u pitanju roba široka potrošnje", navela je Božović.

Inovirani zakon će, ističe Božović, tačno definisati kada dug zastarijeva, što znači, pojašnjava, da će pružalac usluga od javnog interesa na računu morati da istakne dug stariji od dvije godine, ali i iznos kamate kao posebnu stavku.

"Biće precizirano da se isporuka npr. struje ne može usloviti plaćanjem duga starijeg od dvije godine. Tako da će se konačno riješiti problem brojnih potrošača koji zbog pravnih nedoumica godinama žive u mraku", naglašava Božović.


IZVOR: Vebsajt RTCG, Biljana Radosavović, 15.03.2019.


Naslov: Redakcija