Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

REFORMA JAVNE UPRAVE: Do kraja juna 2018. godine znaće se broj viška zaposlenih

20.03.2018.


Koliko Crnoj Gori treba zaposlenih u javnoj upravi, odnosno gdje ima viška, a gdje manjka znaće se do kraja juna, saopštili su iz Ministarstva javne uprave.

Tada bi trebalo da bude saopšten i precizan broj zaposlenih u javnoj upravi, uključujući i opštine. Sve do sjednice Vlade 7. decembra prošle godine baratalo se različitim ciframa, ali je ministarka javne uprave Suzana Pribilović tada saopštila da je Ministarstvo konačno uspjelo da dođe do tačnog broja zaposlenih u javnoj upravi.

Po njenim riječima, u javnom sektoru, odnosno na centralnom nivou, ukupno je zaposleno 39.306 građana, a u opštinama 12.174. Ministarka je tada objasnila da je bilo neslaganja podataka iz Centralne kadrovske evidencije i Ministarstva finansija.

Iz Ministarstva su ukazali da rokovi ostaju nepromijenjeni.

"Planirano je da međusektorski stručni tim za proces optimizacije broja zaposlenih u javnoj upravi završi posao i Vladi predstavi nalaze i plan optimizacije do kraja juna tekuće godine. Tada će se razmatrati i sva ostala pitanja u vezi sa procesom optimizacije. Međusektorski stručni tim radi na ovim aktivnostima, svako u okviru svojih nadležnosti i resora. Očekujemo da, u skladu sa planiranom dinamikom, završimo ove obaveze", ukazali su iz Ministarstva javne uprave odgovarajući na pitanje kada će se tačno znati koliko je viška u javnoj upravi.

Precizne podatke o potrebnom broju zaposlenih znaćemo, dodali su iz ovog Vladinog resora, po završetku ovog procesa.

"Nakon toga će biti jasno u kojim djelovima sistema treba povećati, odnosno smanjiti broj zaposlenih. Cilj optimizacije je preraspodjela zaposlenih i stvaranje efikasne i servisno orjentisane javne uprave, što znači da imamo jasnu sliku u kojim djelovima sistema treba pojačati, odnosno rasteretiti one u kojima imamo višak zaposlenih", ukazali su iz Ministarstva.

Podsjetimo da međuresorski stručni tim, kojim koordinira ministarka, čine sekretari resornih ministarstava, predstavnik Zajednice opština i predstavnici pojedinih opština.

Za razliku od Ministarstva, u Sindikatu javne uprave i pravosuđa su kategorični da viška zaposlenih nema.

"Po našoj procjeni, nema viška zaposlenih. Naime, u pojedinim segmentima javne uprave ima viška zaposlenih, dok u drugim imamo veliki deficit. Naš stav i preporuka koju smo mnogo puta saopštili i na zvaničnim mjestima je da treba da se izvrši preraspodjela radnih mjesta, odnosno da se na primjer preko internih oglasa sa suficitarnih radnih mjesta premjeste u istom rangu na deficitarna", ukazao je Nenad Rakočević, predsjednik Sindikata javne uprave i pravosuđa.

On kaže da Sindikat nije bio uključen u ovaj proces reforme.


IZVOR: Vebsajt CdM, 19.03.2018.


Naslov: Redakcija