Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA: Predlogom zakona nude se dugoročna rješenja koja bi trebala da doprinesu ostvarivanju saradnje organa državne uprave i civilnog društva

20.03.2017.


Okrugli sto u okviru dodatnih konsultacija o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o nevladinim organizacijama održan je 17. marta 2017. godine u organizaciji Ministarstva javne uprave i TACSO-a.

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović u uvodnom obraćanju istakla je da je osnovni cilj u pripremi Predloga zakona bio uspostavljanje kvalitetnog i održivog pravnog i institucionalnog okvira saradnje sa civilnim sektorom, sa posebnim akcentom na sistem finansiranja projekta NVO iz državnog budžeta.

Važeće odredbe Zakona o nevladinim organizacijama ("Sl. list CG", br. 39/2011) predviđaju model "centralizovanog" finansiranja projekata i programa NVO, ali i kompleksnu proceduru s puno nejasnoća, što su i razlozi zbog kojih taj model i nije implementiran u praksi. Zato se Predlogom zakona nude dugoročna rješenja koja bi trebala još više da doprinesu ostvarivanju saradnje organa državne uprave i civilnog društva, naglasila je ministarka.

Okrugli sto je organizovan u okviru dodatnih konsultacija o Predlogu zakona, a u cilju pribavljanja dodatnih sugestija i predloga, kako bi se rješenja iz Predloga dokumenta unaprijedila. Priprema ovog Zakona obaveza je iz Programa rada Vlade za 2017. godinu, a pripremila ga je međusektorska radna grupa sačinjena od predstavnika državnih organa i NVO sektora.

Postupak pripreme Predloga zakona trajao je skoro dvije godine i sproveden je uz poštovanje svih obaveza koje se odnose na uključivanje zainteresovane javnosti. Prije početka izrade propisa, sproveden je konsultativni proces sa NVO sektorom, a nakon toga i javna rasprava o Nacrtu zakona. U toku 2016. godine, obavljene su i konsultacije sa Evropskom komisijom o Predlogu zakona, nakon čega je uslijedila finalizacija dokumenta i njegovo upućivanje Vladi.

Nakon uvodnih izlaganja, uslijedila je diskusija na osnovu koje će se unaprijediti ovaj značajni strateški dokument u cilju izrade Predloga.


IZVOR: Ministarstvo javne uprave, 17.03.2017.


Naslov: Redakcija