Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

NACRT ZAKONA O KREDITNIM INSTITUCIJAMA: Banke će moći da podignu osnivački kapital na 7,5 miliona eura

20.02.2019.


Sve banke će moći da podignu osnivački kapital sa postojećih pet na 7,5 miliona eura, ukoliko bude usvojen Nacrt zakona o kreditnim institucijama, koji je predložila Centralna banka Crne Gore, ukazao je generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković.

Kapital banaka u našem sistemu se kreće od 7,9 do 115 miliona eura. Ti podaci ukazuju da je realna postavka kapitala od 7,5 miliona, kaže Pejaković i podsjeća da je osnivački kapital u Hrvatskoj 5,4 miliona eura.

Kapital banke predstavlja njenu osnovu za podršku klijentima, jer je postojećim propisima dozvoljeno da plasira do 25 odsto sopstvenih sredstava jednom licu ili grupi povezanih lica.

"Solventnost je na nivou sistema 17,47 odsto, a zakonski minimum je deset odsto, što ukazuje na dobru kapitalizovanost, ali je zahtjev CBCG da se ona u kontinuitetu ojačava u zavisnosti od strategije i profila rizika sa kojim se susrijeću banke pojedinačno", ističe Pejaković i naglašava da je solventnost ili ponderisane bilansne i vanbilansne pozicije u odnosu na kapital, pokazatelj koji ukazuje na stabilnost banke.

Sam iznos kapitala nije u fokusu supervizije ukoliko zadovoljava, a zakon nalaže da u osnivanju i tokom poslovanja ne smije da pada ispod propisanog nivoa.

"Da ne bude nedoumica, garanciju stabilnosti sistema imamo kroz tretiranje kapitala, gdje banke kroz izdvajanje obavezne rezerve doprinose sigurnosti likvidnosti, ali na stabilnost utiče finansijska infrastuktura kao što je Fond za zaštitu depozita, a u skorijoj budućnosti i fond za sanaciju banaka, koje pune komercijalne banke", pojašnjava on.

Podsjeća da je obaveza za IBM u stečaju 22 miliona eura, a da je Fond raspolagao sa 145 miliona.

"Ove cifre daju jasnu sliku. I CBCG je razmišljajući o jačanju sistema uvela mogućnost intervencije po potrebi u ojačavanju pozicije konkretne banke", objašnjava generalni sekretar.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 14.02.2019.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija