Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O DRŽAVNIM SIMBOLIMA I DANU DRŽAVNOSTI CRNE GORE: Predviđene novčane kazne za nepoštovanje grba, zastave i himne

20.02.2019.


Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu podržao je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti Crne Gore, kojim su predviđene novčane kazne za nepoštovanje grba, zastave i himne Crne Gore.

Predložene izmjene Zakona ne sadrže ranije odredbe koje su predviđale novčane kazne za neustajanje na himnu i to će biti regulisano, kako je rečeno na Zakonodavnom odboru, Zakonom o javnom redu i miru ("Sl. list CG", br. 64/2011).

Predlogom zakona predviđene su novčane kazne od hiljadu do 20 hiljada eura za pravno lice koje upotrijebi grb i zastavu u umjetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Tolika kazna, kako se navodi, predviđena je ako se na grbu ili zastavi izvrši bilo šta, ispravi, doda ili izmijeni, upotrijebe kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model ili ako se zastava postavi tako da dodiruje tlo ili kao prostirka ili zavjesa.

Zakonskim izmjenama predviđene su i kazne ukoliko se u tekstu ili melodiji himne izvrši bilo kakva njena izmjena ili se izvede na način i u prilikama koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo Crne Gore.

Kazne za odgovorna lica su od 300 do dvije hiljade eura, za fizička lica od 300 do dvije hiljade, a za preduzetnike od 300 do šest hiljada eura.

Predlogom zakona se uvodi obaveza da se zastava stalno vijori na zgradama organa lokalnih samouprava i javnih ustanova, čiji je osnivač država.


IZVOR: Vebsajt Vijesti, 14.02.2019.


Naslov: Redakcija