Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O UREĐENJU PROSTORA I IZGRADNJI OBJEKATA: Inicijativa da se ukine naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, koju su na osnovu Zakona uvele sve opštine, jer se ista smatra biznis barijerom

20.02.2017.


Ukidanje naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta bez obezbjeđenja alternativnog izvora prihoda dovelo bi u pitanje funkcionisanje opština i ispunjavanje poslova i usluga od javnog interesa prema građanima i privredi, saopšteno je iz Zajednice opština Crne Gore.

Iz Zajednice opština su, reagujući na zahtjev članica Američke privredne komore (AmCham) da se ukine ta naknada, ukazali da mora postojati mehanizam iz kojeg će se finansirati komunalno opremanje građevinskog zemljišta, pa bila to naknada ili neki drugi oblik.

"Naknada je jedini izvor sredstava za izgradnju komunalne infrastrukture, koju koriste i građani i privreda", rekli su iz Zajednice opštine.

Članice AmCham su na sastanku sa premijerom Duškom Markovićem zatražili ukidanje naknade za opremanje gradskog građevinskog zemljišta, ocijenivši da je to velika biznis barijera.

Marković je naveo da je Vlada nezadovoljnija od njih u tom dijelu i da će novi Zakon o uređenju i planiranju prostora, koji bi trebalo da bude donesen do kraja marta, dati rješenje kojim će poslovna zajednica biti zadovoljna, ali nije saopštio detalje.

Iz Zajednice opština su ukazali da se prihodi od tih naknada iz godine u godinu smanjuju.

Ukupni prihodi svih opština u 2009. godini bili su 65,5 miliona eura, a u 2015. godini 38,3 miliona.

U Zajednici opština dodaju da je svima jasno da komunalno neopremljeno građevinsko zemljište ne može biti privlačno za investitore i samo po sebi najveća je biznis barijera.

Oni su podsjetili da su zemlje Evropske unije, poput Njemačke i Hrvatske, zakonom zabranile izdavanje građevinskih dozvola na zemljištu koje nije komunalno opremljeno.

"U svijetu postoje različiti mehanizmi finansiranja izgradnje komunalne infrastrukture i opremanja zemljišta, a najčešći oblik su naknade", ukazali su iz Zajednice opštine.

Naknadu za komunalno opremanje su, na osnovu Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata ("Sl. list CG", br. 51/2008, 40/2010 - dr. zakon, 34/2011, 47/2011 - ispr., 40/2011 - dr. zakon, 35/2013, 39/2013 - ispr. i 33/2014), uvele sve opštine.

Visina se utvrđuje prema kvadratu građevinskog objekta, a u zavisnosti od lokacije, komunalne opremljenosti i drugih kriterijuma.

 Ukidanje te naknade traženo je i sredinom prošle godine kada je predstavnica Ministarstva finansija Bojana Bošković ukazala da ona postoji samo u Crnoj Gori i u nekim afričkim zemljama.

Iz Zajednice opština su podsjetil da su plaćanja te naknade oslobođeni objekti u preko 50 slučajeva u raznim oblastima.

Iz Ministarstva finansija su ukazali da će detaljno razmotriti predlog za ukidanje komunalnih naknada.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 17.02.2017.


Naslov: Redakcija