Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

CG NA 50. MJESTU FORBSOVE LISTE ZEMALJA NAJBOLJIH ZA POSLOVANJE

20.01.2017.


Crna Gora se na listi zemalja najboljih za poslovanje u ovoj godini, koju radi magazin Forbs (Forbes), našla na 50. mjestu, što je jedna pozicija manje u odnosu na prošlu.

Crna Gora je i pored toga, popravila određene kriterijume prema kojima je obavljano rangiranje,.

Monetarna sloboda i zaštita investitora najveće su prednosti Crne Gore, smatra Forbes, dok se više pažnje mora posvetiti imovinskim pravima i inovacijama.

Istraživanjem je ukupno obuhvaćeno 139 država, koje su rangirane na osnovu 11 kriterijuma, među kojima su pravo na imovinu, inovacije, porezi, tehnologija, korupcija, kao i sloboda u koju spada lična, finansijska, tržišna, zaštita i bezbjednost investitora.

Prema ocjeni Forbesa, u ovoj godini, najbolja država za biznis je Švedska, a slijede Novi Zeland, Hong Kong, Irska i Velika Britanija.

U prvih deset država najboljih za poslovanje našle su se i Danska, Holandija, Finska, Norveška i Kanada. Među prvih 25 na rang listi najviše je evropskih zemalja i to čak 18.

Na začelju liste je Čad, a u posljednjih deset država te liste, nalaze se i Haiti, Jemen, Venecuela, Laos, Demokratska Republika Kongo, Zimbabve, Alžir i Etiopija.

Kada je u pitanju region, ispred Crne Gore su Slovenija, Makedonija i Hrvatska. Slovenci su se našli na 20, Makedonci na 35, a Hrvatska na 46. mjestu.

Iza Crne Gore su Albanija koju je Forbes pozicionirao na 61. mjesto, kao i Srbija koja je zauzela 69. mjesto. Od država regiona najlošije je rangirana Bosna i Hercegovina (BiH) koja se našla na 82. mjestu.

Od najjačih svjetskih ekonomija najbolje su rangirane Sjedinjene Američke Države (SAD) koje su zauzele 23. mjesto. Rusija se našla na 79. mjestu nove Forbsove liste država najboljih za poslovanje u ovoj godini, a Kina na 102. poziciji.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 18.01.2017.


Naslov: Redakcija