Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAVRŠENA RASPRAVA O PREDLOGU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O KINEMATOGRAFIJI

19.12.2018.


Šestog dana Četvrte sjednice Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2018. godini, poslanici su završili raspravu o Predlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kinematografiji.

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović predstavio je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kinematografiji, kojim je između ostalog izvršeno je uskađivanje nacionalnog zakonodavstva sa revidiranom Konvencijom Savjeta Evrope o kinematografskoj koprodukciji iz 2017. godine.

Ministar Bogdanović je saopštio da će uskladjivanje sa revidiranom Konvencijom stvoriti povoljnije uslove za participaciju crnogorskog filmskog sektora u većim multilateralnim i bilateralnim koprodukcijama, a izuzetno je važno i u kontekst pristupanja Crne Gore potpornom fondu Savjeta Evrope za kinematografiju Eurimages, čija članica zvanično postajemo od 1. januara 2019. godine.

Predlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kinematografiji povećana je stopa povraćaja dijela sredstava koja producent utroši snimajući film u Crnoj Gori, sredstvima koja nijesu obezbijeđena iz državnog budžeta. Sa dosadašnjih 20%, stopa se povećava na 25% kvalifikovanih troškova.

Tokom skupštinskog razmatranja ministar Bogdanović je istakao da će se navedenim izmjenama prevazići dosadašnji problem koji se ogledao u nekonkurentnosti i stvoriće se mogućnost bolje valorizacije kinematografskog sektora i njegovih potencijala u međunarodnim okvirima.

Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kinematografiji predstavlja novi podsticaj razvoju kinematografije i pozicioniranju Crne Gore kao filmske destinacije.


IZVOR: Vlade Crne Gore, 18.12.2018.


Naslov: Redakcija