Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAŠTITNIK LJUDSKIH PRAVA I SLOBODA: Gradovi da naprave "karte buke" na osnovu koje će se uspostaviti pravila ponašanja za sve subjekte

19.12.2017.


U Crnoj Gori je veoma izražen problem komunalne buke, upozorio je zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković i ocijenio da je neophodno da gradovi izrade "kartu buke" na osnovu koje će se moći uspostaviti pravila ponašanja za sve subjekte.

Baković je ukazao da je ovaj problem izražen u Podgorici, Nikšiću, Kotoru, Pljevljima, a naročito u primorskim gradovima za vrijeme turističke sezone.

Prema njegovim riječima, instituciuja Ombudsmana je u postupanjima po pritužbama građana uspostavila saradnju sa inspekcijskim organima i Komunalnom policijom, tražeći da se izvrši inspekcijski nadzor, odnosno mjerenje nivoa buke u ili u blizini određenih ugostiteljskih objekata.

"Rezultati tih mjerenja u skoro svim slučajevima su ukazivali da je nivo buke u vrijeme mjerenja bio u propisanim granicama, što ukazuje da su vlasnici ugostiteljskih objekata "na neki način" prethodno bili upoznati da će se izvršiti kontrola i mjerenje. Ovaj podatak je zabrinjavajući", ukazao je Baković.

On je naglasio da utvrđene vrijednosti komunalne buke i njihov trend porasta zahtijevaju efikasne mjere i aktivnosti na nivou države i lokalnih zajednica.

Prema njegovim riječima, sprovođenje posebnog režima zaštite od buke podrazumjeva utvrđivanje zona stambenih naselja, za odmor i rekreaciju, od posebnog javnog interesa, odnosno zona gdje se nalaze objekti poput škola, obdaništa, javnih ustanova, bolnica, sportskih dvorana, hotela, kao i obezbjeđenje sistematskog mjerenja buke.

"Zato je neophodno da gradovi u Crnoj Gori izrade "kartu buke" na osnovu koje će se moći uspostaviti pravila ponašanja za sve subjekte", ukazao je Baković na nedavnoj tribini o pravu na zdravu životnu sredinu, povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

On smatra da u odnosu na ugostiteljske objekte koji obavljaju svoju djelatnost van utvrđenih zona za zabavu treba uvesti striktna pravila i obaveze. To podrazumjeva i ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, ugradnju limitatora nivoa buke i odgovarajuću zvučnu izolaciju.

"Neophodno je i da nadležna Komunalna policija vrši monitoring buke neprekidno 24 časa, u skladu sa indikatorima buke", ocijenio je Ombudsman.

U Crnoj Gori je, smatra on, i odlaganje komunalnog otpada ozbiljan problem koji se negativno odražava na stanje životne sredine. "Nažalost na mnogim lokacijama pored saobraćajnica i u blizini naseljenih mjesta mogu se vidjeti deponije otpada".

"Pravo na život građana u zdravoj sredini i zaštita i unapređenje čitavog korpusa prava u ovoj oblasti je i dalje nedovoljno vidljivo i ne prepoznaje se kao primarno u našem društvu", ocijenio je Baković.

On smatra da su svijest građana o značaju životne sredine i njenom uticaju na pojedinca i čitavo društvo na niskom nivou, edukacije u ovoj oblasti su nedovoljne, intersektorska i multidisciplinarna saradnja državnih organa i stručne javnosti je još nepotpuna i nedovoljna.

"Za zaštitu životne sredine i ostvarivanje prava na zdrav život, potrebna je ekološka svijest na svim nivoima vlasti. Svi subjekti društva moraju da daju svoj doprinos odgovornim odnosom prema prirodi i dosljednom primjenom zakona", upozorio je Zaštitnik.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 16.12.2017.


Naslov: Redakcija