Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

PREDLOG ZAKONA O TURIZMU I UGOSTITELJSTVU: Biće zabranjeno uslovljavanje obaveznog korišćenja plažnog mobilijara, a biće zabranjeno i izdavanje skutera i držanje istih na plažama

19.12.2017.


Na plažama na crnogorskom primorju po novom Zakonu o turizmu biće zabranjeno naplaćivanje ulaza, a uslovljavanje da morate obavezno koristiti ležaljke i suncobrane postaće takođe prošlost.

U Predlog zakona o turizmu i ugostiteljstvu, koji je utvrđen na sjednici Vlade, ističe se da će biti zabranjeno uslovljavanje obaveznog korišćenja plažnog mobilijara, a biće zabranjeno i izdavanje skutera i držanje istih na plažama.

Biće zabranjeno i dovoditi kućne ljubimce na plažu osim na za to predviđenim lokacijama, a parkiranje vozila takođe neće biti dozvoljeno.

Po novom Vladinom dokumentu "odzvonilo" je i dilerima soba i apartmana koji su posljednjih godina sve više prisutni u gradovima na primorju.

U Predlogu zakona zabranjuje se sačekivanje i presrijetanje turista, nuđenje usluga smještaja preko reklamnih tabli i panoa, nametanje svojih ili tuđih usluga smještaja, kao i ponuda cijene i uslova što, kako piše u dokumentu, narušava ugled turističkog turističkog mjesta.

U Predlogu zakona piše da će biti zabranjeno kampovati izvan kampova, a u suprotnom nadležni inspektor preduzeće mjere nadzora kada se utvrdi da osoba kampuje izvan prostora određenog za kampovanje.

Usvojen je i predlog da objekti u kojima se nudi hrana kao što su razni šatori i kiosci nalaze na određenoj udaljenosti od objekata u koja su uložena značajna sredstva, iz razloga što predstavljaju nelojalnu konkurenciju.

Smatra se da se u ovakvim objektima često nudi restoranska ponuda iako za takvu ponudu nemaju potrebne minimalne tehničke uslove, kao što su jelovnici, karte pića i sanitarne prostorije.

U dokumentu o kom se raspravljalo na sjednici Vlade u oblasti turizma i ugostiteljstva uskoro će se uvesti i elektronsko poslovanje.

Zakonom se predviđa da sve turističke agencije, pa i one koje obavljaju djelatnost preko interneta moraju imati licencu za elektronsko poslovanje. Tako će novonastala agencija minimalno morati da izdvoji 15. 000 eura za licencu, a za druge cijena će biti predviđena na osnovu podataka iz prethodnih godina.

Iz Vlade su istakli da se predloženim zakonom kvalitetnije uređuje oblast pružanja usluga i turizmu ugostiteljstvu, definišu se novi modeli poslovanja, a i pojednostavljuju se procedure poslovanja.


IZVOR: Vebsajt CdM, Aleksandra Bošković, 15.12.2017.


Naslov: Redakcija