Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

U PRIPREMI ZAKON O REGISTROVANOM PARTNERSTVU

19.12.2016.


Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka najavio da će se do kraja 2016. godine pripremiti Akcioni plan za sprovođenje Strategije o unapređenju kvaliteta života LGBT osoba u Crnoj Gori 2013-2018.

"Predstoji nam i izrada Zakona o registrovanom partnerstvu", naglasio je Zenka na panel diskusiji "Pravo na porodicu" koja je održana u Podgorici.

Zenka je naveo da je pripremljena analiza modela o registrovanom partnerstvu, da se šira javnost upoznavala kroz panele, tribine, diskusije, sa preprekama LGBT osoba u ostvarivanju pune socijalne uključenosti u društvo.

Ministar je zaključio da će se nastaviti sa stvaranjem uslova za donošenje pomenutog zakona koje se planira do isteka važeće Strategije. U tim aktivnostima, ministar je posebno naglasio kvalitet saradnje sa nevladinim organizacijama.

Zenka je na panel diskusiji naglasio da je porodica osnovna vrijednost svakog društva i naveo odlučnost Vlade u tome da država Crna Gora počiva na principima slobode, demokratije, vladavine prava.

Navodeći da najranjiviji u našem društvu trebaju našu najveću podršku, on je pozdravio aktivno zalaganje i spremnost LGBT zajednice i nevladinih organizacija koje se bave tom oblašću da se zajedničke aktivnosti učine sve boljim, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Ministar je poručio da u Vladi Crne Gore imaju snažnog i pouzdanog partnera za dalji razvoj programa i unapređenje dijaloga u ovoj oblasti.

"Nacionalna politika polako počinje da se prepoznaje i na lokalnom nivou, ali prema ministrovim riječima, i tu ima razlike. Ni svaka sredina, ni okruženje nisu isti, ali jačanjem dijaloga sa predstavnicima lokalnih samouprava približićemo građanima realnost u kojoj žive LGBT osobe sa svim svojim strahovima", rekao je Zenka.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 16.12.2016.


Izvod iz vijesti, Naslov: Redakcija