Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKON O METROLOGIJI: Vlasnici, korisnici i lica koja upotrebljavaju mjerila, dužni da postavljaju, koriste i održavaju zakonska mjerila na način kojim se obezbjeđuje propisana tačnost mjerenja

19.12.2016.


Sve javne zdravstvene ustanove u Crnoj Gori, obavezne su da sva mjerila koja se koriste u funkciji zaštite zdravlja ljudi upotrebljavaju samo ako ispunjavaju propisane metrološke zahtjeve i ako su ovjerena i označena propisanim oznakama, kažu iz Zavoda za metrologiju.

"Ovjeravanje mjerila, koje podrazumijeva pregled i žigosanje, propisano je između ostalog, za vage za dojenčad, manometre za mjerenje krvnog pritiska kao i mjerila za određivanje visine", napominju oni.

Podsjećaju da su na osnovu Zakona o metrologiji ("Sl. list CG", br. 79/2008 i 40/2011 - dr. zakon), vlasnici, korisnici i lica koja upotrebljavaju mjerila, dužni da postavljaju, koriste i održavaju zakonska mjerila na način kojim se obezbjeđuje propisana tačnost mjerenja.

"Do 16. decembra ove godine u Zavodu za metrologiju ovjereno je 350 manometara za mjerenje krvnog pritiska, a šest je odbijeno jer nijesu ispunjavali propisane uslove", kažu oni ističući da se ovjeravanje manometara za mjerenje krvnog pritiska obavlja svake dvije godine.

Ovjeravanje manometara za mjerenje krvnog pritiska sprovedeno je po zahtjevu uvoznika, kao i JZU Dom zdravlja Podgorica, JZU Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore, Instituta,,dr Simo Milošević" AD Igalo, JZU Opšte bolnice Bar i Kliničkog centra Crne Gore.

Zavod za metrologiju, između ostalog, nadležan je za ovjeravanje mjerila, koje sprovodi isključivo na osnovu zahtjeva stranaka. Nadležnost metrološko – inspekcijskog nadzora sprovodi Uprava za inspekcijske poslove, preko metroloških inspektora.


IZVOR: Vebsajt CdM, Aleksandra Rahović, 16.12.2016.


Naslov: Redakcija