Poštovani posjetioci, sajt nadalje neće biti ažuriran usljed odluke kompanije Paragraf Lex da se privremeno povuče sa tržišta Crne Gore.

Svi propisi na sajtu kao i ostale informacije ažurirane su zaključno sa 31.3.2021.

Zastava Srbije | Zastava Bosne i Hercegovine
glavna-slika
Email Print

ZAKONSKI REGULISATI FAKSIMIL KAO LIČNI POTPIS

19.11.2019.


Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore (UMHCG) i Savez slijep uputili su Vladi inicijativu za pravno regulisanje faksimila, kao ličnog potpisa, koji bi se koristio u službenoj i ličnoj upotrebi.

Iz UMHCG-a su ukazali da su potpredsjedniku Vlade za politički sistem, unutrašnju i spoljnu politiku Zoranu Pažinu uputili inicijativu za pravno regulisanje faksimila, koji bi se koristio u službenoj i ličnoj upotrebi za različit opseg pitanja koja se odnose na oblast pristupa pravdi i regulisanja prava na lična dokumenta i isprave.

U tom udruženju smatraju da je to pitanje važno za građane, ali posebno za osobe s invaliditetom (OSI), zbog svakodnevnog funkcionisanja u različitim društvenim djelatnostima, pravnim i drugim poslovima.

Trenutni pravni sistem, kako su pojasnili, ne poznaje faksimil, kao lični potpis, pa se OSI, posebno osobe sa oštećenim vidom i drugim vrstama invaliditeta suočavaju sa diskriminacijom po osnovu invaliditeta u postupcima pred organima, pristupu pravdi ali i drugim pitanjima od životnog značaja.

"Umjesto priznavanja potpisa faksimilom trenutne garancije smatraju diskriminatornim i omalovažavajućim za sve OSI, ali kao i svojevrsnu prepreku za druge građane kada izvršavaju svoje obaveze ili ostvaruju prava", kaže se u saopštenju.


IZVOR: Vebsajt RTCG, 15.11.2019.


Naslov: Redakcija